Tudósok szerint küszöbön a földi pólusváltás, ami a Mars esetében katasztrofális eredménnyel járt

2019. augusztus 24., 14:36

Szerző:

A Mars példájából kiindulva a földi élet jövőjét is befolyásolhatja bolygónk mágneses pólusának mozgása - hívta fel a figyelmet az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának fizikusa szombaton az M1-en.

Egyelőre a tudósok is kutatják, hogy pontosan milyen következményekkel jár a mágneses pólusok cserélődése. „Nagyon fontos lenne tudni, hogy mi hozza létre a Föld - egyre gyengülő - mágneses mezejét, mivel a Mars esetében a mágneses mező elvesztése miatt a galaxisból érkező sugárzás elfújta a légkört és tönkre tette a feltételezhető élővilágot” - magyarázta Zábori Balázs.

A tudósok az alapján tudták megállapítani a mágnese mezők "vándorlását", hogy egyes kőzetek megszilárdulásuk pillanatában megőrzik a Föld akkori mágnesezettségének irányát. Megállapították, hogy földtörténeti korok szerint 1-10 millió évente az északi pólus megcserélődik a délivel.

Az elmúlt 700-800 ezer évben nem volt példa erre, ezért a tudósok szerint közeleg a pólusváltás - fűzte hozzá a fizikus

 

2024. április 23., 20:10

A vulva rák az esetek döntő többségében laphámrák, melyet sok esetben rákmegelőző állapotok (kraurosis, leukoplakia, Paget-kór, Bowen-kór, Queyrat-féle eritroplázia – ld. prékancerózisok) előzik meg.