Felmentették azt a tatai anyát, aki a vád szerint leitatta a nagyapát, hogy megölesse vele a gyerekét

Gondos anya volt, és az is leszek a jövőben is – állítja.

2019. május 14., 13:02

Szerző:

Bizonyítottság hiányában felmentette a bíróság azt a tatai nőt, aki a vád szerint apját kérte meg, hogy fojtsa meg gyermekét - közölte a Tatabányai Törvényszék sajtótitkára az MTI-vel.

Az emberölésre felbujtással vádolt asszony apja 2012 óta cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll. A vádirat szerint az asszony leitatta, majd a tatai Cseke-tó partján megpróbálta rávenni, hogy ölje meg babakocsiban ülő gyermekét.

A férfi a gyermek nyakát körülbelül 40-50 másodpercen át, kis erővel, két ujjal kezdte szorítani, de amikor látta, hogy a gyerek kékülni kezd, abbahagyta. A férfi ezt el is ismerte, ezért jogerősen tíz hónap börtönt kapott testi sértés miatt - két évre felfüggesztve. A bíróság szerint azonban nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy az anya meg akarta öletni a gyerekét, és azt sem lehetett megállapítani, hogy erre saját apját akarta rábírni.

A Tatabányai Törvényszék az asszonyt bizonyítottság hiányában felmentette a felbujtóként elkövetett emberölés kísérlet vád alól. Az ügyész megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezés iránt fellebbezett, de a fellebbezést a Győri Fellebviteli Főügyészség visszavonta, így az ítélet az édesanya esetében is jogerőssé vált.

Az anya a januári, elsőfokú tárgyalás után a Kemmának azt mondta, a legfájdalmasabb az volt, hogy ebben a másfél évben nem lehettek vele a gyerekek.

– Ahhoz képest, hogy életfogytiglant akartak adni, meg pletykákra akartak adni, az óvoda meg a szakszolgálatok alátámasztották, hogy gondos anya voltam, és az is leszek a jövőben is.