Étkezési forradalom

2016. október 14., 10:48

vegaVegán pékség nyílt a budapesti Hollán Ernő utcában. A Fill Good Kézműves Sütöltöde tulajdonosai antifajista indíttatásból kerülik az állati eredetű ételeket. A fajizmus de­­fi­­ní­­ció­­ja: faji hovatartozástól függő eltérő érték és erkölcsi státus tulajdonítása az egyéneknek. Az „ideológiai alapú” pékség megálmodói, Péntek Zoltán, Vetsey Nóra és Vetsey Bálint számára nem volt kérdéses, hogy ugyanezt a szemléletet képviselje a Fill Good is. A termékek elsősorban mindenféle állati eredetű anyagtól, vagyis szenvedéstől mentesek (lisztjavító szereket sem használnak a sütésükhöz, hanem úgynevezett vadkovászt, illetve friss, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket).

– Természetesen mi sütünk mindent. Zoli, a pékmesterünk két évtizedes tapasztalattal bír, Nóri, a húgom gyerekkora óta ellenállhatatlan vonzalmat érez a gasztronómia iránt. Olaszországban nőttünk föl, így a talján gasztronómia nagy hatással volt/van rá, ez vegyül a nagymamánktól és édesanyánktól kapott „magyar útravalóval”, valamint a világ ízei iránt érzett vonzalommal – mondta el Vetsey Bálint a 168 Órának.

És hogy mit árulnak egy vegán sütödében? A sós sütemények mellett raviolit, pizzát és persze édességeket is.

Vetsey Bálint azt is mondja: tudomása szerint ők nyitottak elsőként vegán pékséget Magyarországon.

SZ. E.