„Én még azt hittem, hogy börtönnel büntetik, ahogyan régen ez így is volt.” Ma van az előbújás, azaz coming out napja

2018. október 11. 10:27 - szerző: H.Sz

  • „Én még azt hittem, hogy börtönnel büntetik, ahogyan régen ez így is volt.”
  • „Bennem volt erős homofóbia”.
  • „Kérdőre vontam Istent, miért teszi ezt velünk, miért pont az én gyerekem.”
  • „Meg kell próbálnod és kinyitni a szíved és szeretni a gyereked úgy ahogy van.”

Csak egy pár mondat abból filmből, amelyben LMTQI emberek szülei mesélnek arról, milyen volt, amikor gyerekük előbújt (coming outolt). A kisfilmet október 25-én mutatja be a Háttér Társaság és a Budapest Pride a Bem moziban.

Az előzetest az október 11-i Nemzetközi Coming Out Day, vagyis Előbújás napja elé időzítették, amely, ahogy fogalmaznak, nem csak a leszbikus, meleg, biszexuális, queer, transznemű vagy interszexuális embereket érinti, hanem a szüleiket is. Nekik is meg kell tanulniuk feldolgozni a helyzetet, sőt saját maguknak is elő kell bújniuk egy LMBTQI gyerek szülőjeként.

Az Előbújás napját 1988-ban rendezték meg először az Egyesült Államokban, Magyarországon 2011 óta tartják.

Az ünnep alapfeltevése, hogy az előbújás az aktivizmus legalapvetőbb formája, és hogy a homofóbiát a tudatlanság táplálja, és amint az emberek rájönnek, hogy az ő családjukban, közvetlen környezetükben is lehetnek leszbikus vagy meleg emberek, remélhetőleg sokkal kevésbé fogják tartani magukat az elutasító nézetekhez.

A Háttér Társaság adatai szerint a magyar népesség 5-8 százalékát teszik ki az LMBTQI emberek.

Mégis, a magyarok 44 százaléka szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne egy családtagja. Az MTA Szociológiai Kutatóinétezete és a Háttér Társaság 2010-ben 1943 leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) ember megkérdezésével folyt kutatása szerint közel kétszer olyan valószínűséggel voltak öngyilkossági gondolatai azon válaszadóknak, akiknek szülei rosszul fogadták előbújásukat.

A Háttér Társaság ezért programot indított, hogy az LMBTQI személyek szüleit támogassa. “Teljesen természetes, hogy amikor a gyereke előbújik, a szülő megijed. Félti a gyermekét, nem érti a helyzetet, magát hibáztatja, vagy tagadásban van. Az sem ritka, hogy maga a szülő homofób, és így nagyon hosszú út vezet az elfogadáshoz. Ezen az úton szeretnénk segítséget nyújtani a családoknak” - mondta el Hauer Szilvia, a Háttér Társaság lelki egészség programvezetője.

A társaság és a Budapest Pride a csütörtöki alkalomra számos programmal készül, amelyekről ide kattintva lehet tájékozódni.