Új zsinagógával gazdagodik Szentendre és Újlipótváros, a Duna-parton avatták fel a befejezett Tóratekercseket

2019. szeptember 22., 21:08

Szerző:

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében, több száz ember részvételével fejezték be ma délután Budapesten, a Duna-parti Cipők emlékmű közvetlen szomszédságában azt a két tóratekercset, amelyet Újlipótváros és Szentendre új zsinagógájában helyeznek el vasárnap délután nagyszabású ünnepségek keretében – írja az EMIH vasárnapi közleménye.

„A természet rendje szerint ugyan a víz és a folyó az életet szimbolizálja, de 75 évvel ezelőtt a Duna nem a tökéletességet és életet szimbolizálta, hanem a halált”

– mondta Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a helyszínen. Hozzátette, hogy ma a folyó újra az életet jelképezi, és a mai történelmi esemény keretein belül újra összeköttetik a víz azzal, amivel össze kell lennie kötve: az élettel.

Fotó: EMIH Kommunikáció

 „A mai nap történelmi, hiszen sosem volt Budapesten olyan esemény, ahol egy nap két Tóratekercset fejeztek volna be, és egy nap két új zsinagógát nyitottak volna meg. A Tóra befejezése mindig nagy esemény, de Budapesten különösen örömünnep” – tette hozzá az EMIH vezetője, aki egyben kiemelte: a zsidóság napjainkban szabadon és büszkén élheti meg saját identitását és hagyományait Magyarországon.

Dr. Fónagy János, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár a jelenlevőkkel megosztott visszaemlékezése szerint családjának egy részét Auschwitzban érte a halál, és hiányzó gyerekkori emlékeit szerettei sem tudták pótolni.

„A Cipők emlékmű azonban pótolja az emlékeket. Emlékezik azok helyett, akik ezt nem élték meg és azok helyett, akiknek hozzám hasonlóan hiányoznak a személyes emlékei” – fogalmazott az államtitkár, aki Benjamin Netanjahu másfél évvel ezelőtt Budapesten elmondott szavai alapján a zsidó népet olyan különleges fának nevezte, ami mély gyökereinek és a jövő felé törő ágainak köszönhetően Európa második legnagyobb zsidó közösségévé fejlődött ki mára.

Fotó: EMIH Kommunikáció

Eliezer Simcha Weiss rabbinak az Izraeli Főrabbinátus képviseletében elmondott beszédében a Dunába lőtt áldozatok emlékéről szóló szavait a reménység üzenete követte. „Bár embereket meg lehet ölni, az ideológiát és szellemiséget nem ölték meg” – fogalmazott a rabbi, aki szerint ma az Izrael és Magyarország között fennálló kapcsolatok különlegesen pozitívak.

Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője a Tóratekercsek ünnepélyes befejezését megelőzően hangsúlyozta: 30 évvel ezelőtt azért érkezett Magyarországra, hogy családjával beteljesítse azt a küldetést, amit a Lubavicsi Rebbe egykor fontosnak látott, és felépüljön a közösség ott, ahol édesapja egykoron saját szemével látott meghalni zsidókat a Duna partján. „Ma itt lehetek és két új Tóra befejezésében részt vehetek. Az új zsinagógák építésével cél továbbadni a Tórát és továbbadni azt a zsidóságot, amit a mártírok megéltek és utolsó pillanatig hittek benne” – mondta Báruch rabbi.

Az EMIH által felavatott két új tekercs a ma megnyitott két új zsinagóga és közösségi központban kap majd otthont. Az első a szentendrei Cháj Galériában, a második pedig az újlipótvárosi Zsilip közösségi központban.