Elindult a színházi dolgozókat segítő Segélyalap második köre – eddig 142-en kaptak már fejenként 50 ezer forintot

2020. május 4., 20:09

Szerző:

A színházi szakma áthidaló támogatására létrehozott Segélyalap második igénylési időszakát kezdte május 1-jén. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések hatására ugyanis

több ezren maradtak munka nélkül az előadó-művészeti területen,

melyek közül a háttérdolgozókat segíti a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ). Állami támogatások híján, önszerveződő kezdeményezésként indult a Segályalap, amelyet továbbra is elsősorban lakossági adományoknak köszönhetően sikerül fenntartani.

Az adományokból rendelkezésre álló keretet minden hónapban kiosztják. Az áprilisi keretből 142 főt támogattak fejenként 50.000 Ft rendkívüli és gyors segéllyel, amely csekély átmeneti segítséget jelent azoknak, akiket a válság a legsúlyosabban érint. Az azonnali segélyeket a hónap elején kapták meg a rászorulók.

Az adományszervező tevékenységet májusban is folytatja a Szövetség, már elérhető a jelentkezési űrlap a Segélyalap oldalán.

„Több ezer előadó-művészeti területen dolgozó rászorulóról tudunk, de a színházak és kulturális intézmények ideiglenes bezárása óta még mindig nincs olyan állami forrás vagy munkalehetőség, amely kifejezetten a színházi háttérszakmákban dolgozókat segítené vagy kiválthatná a Segélyalapból osztott támogatást.” - nyilatkozta dr. Rihay-Kovács Zita, a Segélyalap titkára.

Az adománygyűjtés folyamatos, jelenleg közel 1.000.000 Ft hiányzik ahhoz, hogy a májusra kitűzött célt teljesítsék. A kampány jelmondata: Maradjunk pályán! Ha a technikusok, műszakiak, színházi bölcsészek a válság alatt elhagyják a pályát, félő, hogy nem térnek vissza. Nélkülük nem tud újraindulni a színház.