Egyre növekszik az interneten a nőgyűlölő incel-csoport, két gyilkos ámokfutó is a tagja volt

2018. május 14. 22:21 - szerző: H.Sz.

Először a torontói ámokfutóval kapcsolatban említettük meg az incel csoportot (ez az involuntary celibate, magyarul nem önkéntes cölibátus rövidítése), egy internetes szubkultúrát, amelynek képviselői annyira gyűlölik a nőket, hogy minden bajukért őket (illetve az őket megszerző, sikeres, jóképű férfiakat)  tartják felelősnek.

A BBC most utánanézett a jelenségnek. Mondhatni ideje volt, hiszen az incel lassan tömeges mozgalommá válik, és bebizonyosodott, hogy két ámokfutó is aktívan részt vett benne.

Fotó: Pixabay

Jack Peterson egy 19 éves, chicagói fiatalember, egyike annak a több ezer srácnak, aki a Redditen és máshol is szerepet jéátszik incellel kapcsolatos oldalak közösségi életében. – Volt egy pár negatív tapasztalatom a párkapcsolataimban és, hát... nehéz túltenni magad a múlton, új kapcsolatba kezdeni, ha több nő is nagyon csúnyán elbánt veled – mondta Peterson a BBC-nek.

A frusztráció, a rossz párkapcsolati tapasztalatok mellett a düh és gyűlölet a csoporttagok fő motivációját jelenti. Az átlagéletkor 15-25 között mozog,  a tagok magányukban osztozhatnak ezeken a fórumokon a hozzájuk hasonlókkal.

Jack Petersonnak egy YouTube-csatornája is van, és ő volt azon kevés incel-tagok egyike, aki hajlandó volt nyilatkozni a sajtónak azután, hogy kiderült, a torontói ámokfutó,  Alek Minassian is azért gázolt el és gyilkolt meg 10 embert furgonjával, mert úgy érezte, az emberiség tehet az ő magányáról.

Mások főként azért nem vállalják arcukat és nevüket, mert durva, kirekesztő, hímsoviniszta nézeteket vallanak, amit valahol szégyellnek is. – Próbálom nem utálni a nőket, de utálom őket. A fórumokon pedig hergeljük egymást. Be kell vallanom, nagyon fiatalon csatlakoztam, így, mivel nem vagyok hülye, tudom, hogy nyilván ők is befolyásolták nézeteimet, és azt, hogy egyre radikálisabb lettem – nyilatkozta név nélkül egyikük.

És, hogy mi az alapvetés az inceleknél? A nők pénzsóvár, ledér, manipulatív, gonosz lények.

Külön nevet kaptak azok a nők, akik e mellé még jól is néznek ki, ők a Stacyk.

A Stacyk kettős érzelmeket váltanak ki a fórumozókból. Egyszerre vágynak rájuk és megvetik őket. Ahogy mondják, a Stacyk úgyis Chadeket fognak választani helyettük.

És akkor elérkeztünk a másik alapvetéshez, és ahhoz, miért van az, hogy ezek a férfiak tulajdonképpen nem csak a nőkre, de sok férfitársukra is dühösek.

A Chadek azok a férfiak, akik szexuálisan sikeresek, genetikailag felsőbbrendűek mint ők. Igen, genetikai alsó- és felsőbbrendűségről is szó esik. Chad helyes, kisportolt, izmos, és gazdag. Tehát a párkapcsolatot, szexet és boldogságot megkaphatja, az incelek pedig nem.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a pozitív hozzáállás, a segítőkészség tilos az incel-fórumokon. Ha valaki megoldási lehetőséggel vagy segítő szándékkal állna elő, kiközösítik. Bárki, akinek kellemes élménye adódik egy nővel megkapja a „fakecel” jelzőt, és szintén kiközösítik.

Az incelek jelen vannak a Redditen, a Facebookon, a 4chanen és más közösségi oldalakon, de saját honlapokat is üzemeltetnek. Sajnálatos módon közös bennük, hogy példaképük és hősük Elliot Rodger, az a fiatal, aki 2014-ben hat ember életét oltotta ki a Kaliforniai Egyetem közelében, mielőtt megölte magát is. Egy össze-vissza hablatyoló, rasszista és hímsoviniszta megjegyzésekkel teletűzdelt videóban magyarázta meg tettét:  azért végez mindenkivel, akivel csak tud, mert egyetlen nő sem akart soha lefeküdni vele.

A közösség isteníti, és amikor bárki azzal fenyegetőzik a fórumon, hogy megöli magát, többször megkapja:

– Ne legyél önző, tégy úgy, mint Rodger, menj be egy iskolába és ölj meg pár gyereket!

A tartalom miatt a Reddit már egyszer kitiltotta az incel csoportot felületéről, de ez persze nem akadályozta meg őket abban, hogy újabbat nyissanak, sőt, terjeszkedjenek. Az incelek sok hasonlóságot mutatnak a szélsőjobboldali alt-right mozgalommal. Mindkét csoport genetikai okokkal, faji megkülönböztetéssel operál, és a politikai korrektséget tartja felelősnek azért, hogy kisebbségbe szorultak.

Érdekes módon Jack Peterson pár nappal az interjú után feltöltött egy videót YouTube csatornájára Miért hagyom el az inceleket címmel. Azt mondta, azzal, hogy egy rakás interjút adott, utazott, dolgozott, és megismert sok új embert, rájött arra, hogy nagyon unalmas és monoton a gyűlölködés. Jellemző, hogy rengeteg pozitív üzenetet kapott döntése után, az incelek viszont azt üzenték neki: ölje meg magát!