Egymillió fecske tűnt el Magyarországról, és ebből nagy baj lehet

2019. február 21., 13:14

Szerző:

A tavalyi év nem hozott további csökkenést a fecskék számában, de gyarapodni sem gyarapodtak, tudta meg a Sokszínű Vidék Orbán Zoltántól, a Magyar Madártani Egyesület szóvivőjétől. Jelenleg a fecskék mintegy 50 százaléka, hozzávetőlegesen több mint egymillió egyed hiányzik az évtizedekkel ezelőtti számadatokhoz képest. 

A drámai csökkenés négy legfőbb oka a szakember szerint, hogy

  • korábbi élőhelyeik legelőkké, termőföldekké alakultak át,
  • rossz hatással van rájuk a klímaváltozás is, például a sár mint fészeképítőanyag hiánya a száraz tavaszokon,
  • a táplálékbázis csökkenése a háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása következtében, a túlzott kemizálás és a nem megfelelően végzett szúnyogirtás miatt,
  • nagyüzemi méretben verik le az emberek a fecskefészkeket portájuk eresze alól, de a közintézmények esetében még fokozottabb ez a pusztítás.
    Füsti fecske

Orbán Zoltán hozzátette, melegedő időjárásunk miatt új szúnyogfajok, és az általuk terjesztett kórokozók jelentek meg Magyarországon, az egészségünkre ártalmas szúnyogok és legyek elleni biológiai védekezésben is óriási szerepe van az ember közelében fészkelő füsti fecskének és molnárfecskének, amely egy kiló repülő rovart fogyaszt el naponta.

14:36

A diéta egyik legnehezebb pontja, amikor a fogyni vágyó az édesség után sóvárog. Sokakban olyan erős a vágy, hogy „bűnöznek”, habzsolnak valami finomságot, majd kompenzálásként koplalnak. Azon túl, hogy ez a műkődés nem egészséges és rendkívüli módon megterheli az emésztőrendszert, még bűntudatot is kelt, ami miatt a legtöbben feladják a diétát. Vannak azonban olyan édességek, amelyek beilleszthetők a diétába. Mutatjuk!

 

13:18

Erős vérzés a menstruáció alatt? Köztes vérzés?? Ezekről elsőre azt gondolhatnád, hogy csak apróságok, amik a legtöbb nővel előfordulnak, azonban akár a méhnyakrák tünetei is lehetnek.