Egérízű magyar borokat találtak a szlovákiai boltokban

2020. február 10., 12:23

Szerző:

Gond van a szlovákiai boltok polcain található magyar és olasz borokkal – állítja a szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet.

Az Infostart beszámolója szerint a szlovák élelmiszer-felügyelet ellenőrei tavaly, a karácsonyt megelőző időszakban végeztek célzott ellenőrzést, amelynek során a szlovákiai boltok polcairól értékesített külföldi borokra fókuszáltak.

Összesen 17 ellenőrzést hajtottak végre, amelynek során 73 mintát vettek az üzletláncokban forgalomba került borokból. A 73 mintavételből 31 bukott meg a vizsgálatok során. „Huszonöt esetben találtak súlyos hibát, a maradéknál pedig adminisztratív jellegű és egyéb, előírásba ütköző dolgokat észleltek.

Főleg az olasz, illetve a magyar borok emelkednek ki, amelyeknél színhibákat, illathibákat és egyéb ízhibákat vettek észre,

például dugóíz vagy egéríz jelentkezett ezeknél a boroknál, melyek nem voltak megfelelően lekezelve”

– számolt be a vizsgálat eredményeiről Matusek István, borász.

 

Tegnap 14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.