Dicsőség Ukrajnának! – kiabálta a horvát védő Oroszország kiejtése után

2018. július 8. 18:17 - szerző: Ágoston Zoltán

Hivatalos figyelmeztetésben részesítette a FIFA fegyelmi bizottsága Domagoj Vidát, a horvát válogatott védőjét, aki egy erről készült videó tanúsága szerint „Dicsőség Ukrajnának!” kiáltással ünnepelte országa győzelmét a vendéglátó oroszok ellen a futball-világbajnokság negyeddöntőjében 0 írja az AP információjára hivatkozva a honlapján a Szabad Európa Rádió. Szombat este Horvátország a 2:2-re végződött hosszabbítás után tizenegyespárbajban 4:3-mal ejtette Oroszországot, a horvát védő pedig a válogatottja játékosfigyelőjével, Ognen Vukojevicsel állt össze egy mobiltelefonos videó kedvéért az öltözőben. „Dicsőség Ukrajnának!” – kiáltja Vida, amihez Vukojevic annyit fűz hozzá, hogy a győzelem a Dinamo Kijevé és Ukrajnáé. 

Vukovic és Vida a videón
Fotó: Facebook

Bár a két kiszólást nehéz nem többé-kevésbé nyilvánvaló politikai üzenetként értelmezni, amely az Ukrajnában zajló, eddig 10 300 ember életét követelő polgárháborúról és a Krím félsziget Oroszország általi annektálására céloz, Vida azzal védekezett, hogy nem politizálni akartak, csak a barátoknak üzentek a Dinamo Kijevben. Vida jelenleg a Besiktasban játszik, de 2013 és 2018 januárja között az ukrán fővárosi csapat védője volt, amelynek Vukojevic a játékosfigyelője a válogatottban végzett munkája mellett. – A futballban nincs politika. Csak egy poén volt a barátoknak a Dinamo Kijevben. Szeretem az oroszokat és szeretem az ukránokat is – állította a horvát védő, ami az orosz politikusokat nem hatotta meg túlságosan, a duma sportügyi és turisztikai bizottságának az egyik tagja, Dmitrij Szviscsjov legalábbis kellően kiakadva úgy nyilatkozott, az ilyesféle kiszólásokat büntetni kell. – Politikai., nacionalista és rasszista szlogeneknek nincs helyük a világbajnokságon – mondta Szviscsjov a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Vida egyébként a meccs egyik főszereplője volt, ő fejelte a második gólt az oroszoknak, és simán bevágta a büntetőt is. A figyelmeztetés nem azt jelenti, hogy Vidát eltiltják a szereplést az Anglia ellen vívott elődöntőben.