Csak könyvtárakban és múzeumokban lesz elérhető a digitális tudástár

2020. augusztus 24., 17:10

Szerző:

Az állam előfizeti a szolgáltatást, de személyesen kell érte elmenni, ha valaki az Arcanumot akarja használni.

Újra elérhető a jelentősebb hazai és határon túli közgyűjteményekben az Arcanum Digitális Tudástár (ADT) a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – közölte az NKA.

„A Nemzeti Kulturális Alap kiemelten fontosnak tartja a magyar kulturális örökség digitalizálását és minél szélesebb körű elérhetőségének biztosítását. Ez a törekvés különösen időszerű 2020-ban, a koronavírus okozta járványveszély idején” – írják.

Az ADT kb. 30 millió oldalon több mint 2300 újság és folyóirat, lexikon és egyéb kiadvány online elérését teszi lehetővé a felhasználóknak. Az ADT korábban az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program keretein belül volt elérhető a közgyűjteményeknek, de 2020-ban kikerült a támogatott tartalmak közül. Emiatt sok közgyűjteményben – és ez különösen a határon túli magyar intézményeket sújtotta – anyagi okokból megszűnt a szolgáltatás.

Az NKA a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Bölcsészeti Központján keresztül 50 millió forinttal támogatja, hogy ez a tartalom augusztus 15-től ingyenesen elérhető legyen az ország minden jelentősebb közgyűjteményében, a megyei és az egyetemi könyvtárakban, a megyei múzeumokban, a levéltárakban és a határon túli magyar gyűjteményekben – áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint az NKA több mint 130 gyűjteménynek fizeti elő a szolgáltatást, amit így nem csak a támogatott intézmények munkatársai, hanem azok látogatói is igénybe vehetik.

 

 

Az ELLE Decoration legfrissebb lapszáma a tavasz, a hamisítatlan stílus és a ránk váró élmények tökéletes keveréke. Különleges kalandozásunk során a designújdonságokat éppúgy útba ejtjük, mint a legfelkapottabb szállodákat és legvonzóbb enteriőröket. Mert a világ inspiráló!