Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Halálos betegségeket terjesztő lények lakhatnak az egzotikus ajándékban, az MTA a lakosság segítségét kéri

2019. július 16. 15:10 - szerző: 168 Óra

Egy népszerű egzotikus ajándékkal, a szerencsebambusszal jutott be hazánkba a tigrisszúnyog, amely a nyugat-nílusi láz, a sárgaláz, az agyvelőgyulladás vagy a Zika-vírus hordozója lehet. 

„A tigrisszúnyog Dél-Kelet-Ázsiában őshonos, de az elmúlt három évtizedben szinte az egész világon megjelent, ami a kereskedelem fellendülésének köszönhető.A szerencsebambusz azért jó hordozója, mert

vízben áll, így ideális búvóhely a tigrisszúnyog számára

– magyarázta el a Ripostnak dr. Soltész Zoltán biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának kutatója.

Fotó: obi.hu

„Minden olyan mélyedésben, ami nem érintkezik a talajjal és összegyűlik benne egy kis víz, és a a szél belehord egy kis növényi törmeléket, kiválóan szaporodik a tigrisszúnyog" – magyarázta a biológus. Hozzátette, hogy a komolyabb kórokozók terjesztéséhez két dolog szükséges: az  állandó, stabil populáció, másrészt az, hogy a kórokozó az adott régióban jelen legyen. Egyelőre a azonban két feltétel közül nálunk egyik sem adott, tehát 

még nem vagyunk veszélyben.

Fontos azonban tudni, mikor állandósul a tigrisszúnyog jelenléte és mennyire terjedt már el, ezért is kérte az Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét. A felhívásuk itt olvasható.