Mobilalkalmazással harcolnak a szemetelés ellen Bécsben, Lázár János csak pislog bőszen

2019. december 19., 18:06

Szerző:

A bécsi önkormányzat köztisztasági osztálya, az MA 48 statisztikája alapján Bécsben évente 300 millió ciarettaicsikket dobnak el a rendelkezésre álló 22 000 hamutartó ellenére. A „Tisztítsd meg a Bécsedet” (Clean dein Wien) kampány keretében most egy mobilalkalmazást is bevetnek, hogy leszámoljanak a csikkhegyekkel.

A Litterati nevű alkalmazás már négy éve fut, világszerte több mint 150 000 felhasználója van. Segítségével eddig 4,5 millió darab szemetet gyűjtöttek össze. Az alkalmazással nem csak a helytelenül elhelyezett hulladékot, hanem annak összeszedését és helyes elhelyezését is dokumentálni lehet. A jó tettet, hashtagekkel ellátva aztán online meg lehet osztani országgal-világgal, hogy lássák, mennyire jó fejek vagyunk, és ez másokat is inspiráljon.   

Lázár János is nagyon elégedetlen volt a bécsi állapotokkal, de ez most talán megváltozhat
Fotó: Lázár János Facebook-oldala

A „Tisztítsd meg a Bécsedet” kampány egy saját honlapot is létrehozott, amelyen napra pontosan nyomon lehet követni a résztvevőket és a begyűjtött szemétmennyiséget – írja a Forbes.

Bécset évek óta újra és újra megválasztják a világ legélhetőbb városának, ami Lázár Jánost nem zavarta abban, hogy a 2018-as parlamenti választást felvezető kampányban videót készítsen az osztrák fővárost fenyegető állítólagos migránsveszélyről. A videó akkora hülyeség volt, hogy Lázár János végül személyesen Sebastian Kurz osztrák kancellártól kért bocsánatot miatta.