Az újratervező – Bárszék bicajülésből, csillár gördeszkából

2018. március 11. 07:22 - szerző: Szabó Brigitta

Kerékpárból készült lámpa vagy óra, jégkorongütőből fogas, vízvezetékcsőből asztal – Belső Péter szinte bármilyen tárgyat újra tud gondolni úgy, hogy a korábbihoz képest másfajta funkciót kapjon.A marketingesből lett művész szerint az ő milliói abban az időben vannak, amit végre a családjával tölthet.

Beszélgetésünk alatt éppen Róma felé autózott Belső Péter. Az Artrooms nemzetközi kortárs művészeti kiállításra tartott, 650 pályázó közül őt is beválogatták abba az ötvenbe, akik berendezhetnek egy-egy szobát a Vatikántól nem messze álló, Church Palace nevű patinás szállodában.

− Amikor a szervezők kiadták az eseményről szóló sajtóközleményt, azt írták rólam, hogy amit mutatok, az félúton van a dizájn és a művészet között.

Ennek megfelelően kerékpáralkatrészek felhasználásával újragondolt asztali lámpák és órák díszítik a kiállítási szobáját.

Péter öt évvel ezelőtt, hobbiszinten kezdett már használaton kívüli, régi kerékpárok alkatrészeiből asztali lámpákat készíteni. Akkoriban még reggelente felült Cegléden a Budapestre tartó vonatra, pénzügyi marketingesként ledolgozta a napot, s este hazaesett. Azt viszont már biztosan tudta, hogy hosszabb távon kétkezi alkotásokat szeretne létrehozni, a virtuális munka nem elégíti ki. Úgy két és fél évvel ezelőtt összeült a család, és megszületett a nagy döntés: Péter befejezi marketinges karrierjét, és megpróbál az alkotásaiból megélni.

− Azóta az én millióim abban az időben vannak, amit a családommal együtt tudok tölteni − jegyzi meg. Ami korábban még elképzelhetetlen volt, az valóság lett: el tudja vinni a gyerekeket az iskolába, értük tud menni, együtt ebédelhet a feleségével, hiszen műhelye a családi ház udvarán kapott helyet. Fia hamarabb tanult meg fúrni, faragni, mint kétkerekű bicajozni. Lányában is ott az alkotó szellem, színdarabot ír, videókat készít.

− Ha ötleted van, csináld meg! Ez az a példa, amit a gyerekeim látnak tőlem, s élnek is vele.

Gyorsan hozzáteszi: szokták mondani, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő, ami az ő esetében három nőt jelent.

− A feleségem, az édesanyám és az anyósom támogatása nélkül nem tartanék itt.

Péter ötleteiben egy a közös: minden, amit alkot, funkcionálisan használható.

Van egy állandó alapkollekciója kerékpáralkatrészekből készült asztali lámpákból. A bicajkormányokat tartó talpak fából vannak, utóbbiakat már nem Péter csinálja, azok egy többgenerációs esztergályosműhelyben készülnek, és a festés is átkerült egy ugyancsak több generációra visszanyúló családi felületkezelő üzemhez.

− A minőség érdekében mondtam le arról, hogy ezeket a részfeladatokat is én csináljam.

Arra pedig, hogy ma már nem kizárólag újrahasznosított alkatrészekből dolgozik, hanem adott esetben nagykereskedésekben vásárolja meg a szükséges dolgokat, a növekvő igények miatt lett szükség.

De az ügyféllel való együtt gondolkozás továbbra is érvényes. És ha valaki mondjuk versenybicikli-kormányból szeretne lámpát, Péter elkészíti neki. Arra is volt már példa, hogy valaki odavitte hozzá a nagypapa kerékpárját, és azt kérte, abból alkosson valami újat.

Megrendelései felét a kerékpáros állandó kollekció adja, a másikat a kreatív lakberendezés. Amikor megkérdezem, utóbbi esetben mire kell gondolni, azt válaszolja, szinte bármire. Belső Péter készített már hokiütőkből fogast és dohányzóasztalt a Magyar Jégkorong Szövetségnek. De kikerült már a keze közül bárszék kerékpárülésből, csillár gördeszkából, kanapé autóülésből, dohányzóasztal vízvezetékcsövekből. Budapesten, Prágában, Pozsonyban és Krakkóban is vannak olyan irodák, amelyek mennyezeti világítása ugyancsak a kerékpártémára készült, és Péter tervezte, kivitelezte.

Ott a keze nyoma Budapest egyik szállodájában is. Az Orbis Hotel Group két új Ibis Styles tematikus témára épülő hotelmárkát vezetett be Budapesten, az egyikben a régi számítógépes világot idézik meg, a másikban a kerékpár a központi téma. Péter a nyitás után került a cég látókörébe, kiegészítő elemeket kértek tőle. Készített például lámpákat, órákat, de ebben a szállodában van a prototípusa a kerékpárból készült fogasnak is.

Péter nincs egyedül a magyar piacon, de ahogyan mondja, jól megférnek egymással, mert mindenkinek megvan a maga célközönsége. Van, aki kizárólag továbbhasznosított alkatrészekből dolgozik, más, mint ő is, keveri a felhasznált anyagokat. Mint mondja, sok ember fejében lesújtó vélemények fogalmazódnak meg, amikor meghallják, hogy újrahasznosítás. A kopott, elhasznált, piszkos szavak biztosan felmerülnek ilyenkor, holott ő és a többi művész is olyan alkotásokat adnak ki a kezükből, amelyek esztétikája és minősége felülírja a régi berögződéseket.

Róma után pedig irány Bécs, egy dizájnvásár. Oda is pályázni kellett, hogy a vásár minél sokszínűbb legyen. Péter most másodjára vesz részt rajta. Az első vásáron olyan meglepetés érte, amihez addig nem volt hozzászokva. Rajta kívül más „lámpás” is részt vett a vásáron, és az egyik egyszer csak megjelent Péter standja előtt egy vásárlóval, mondván, szerinte Péternél nézzen szét, mert nála vannak a neki való lámpák.

− Meglepő és szívmelengető érzés volt.

− Ezek a vásárok tudnak ihletet adni valami újhoz, vagy továbbvinni valami meglévőt? – kérdezem.

− Persze. Van például a kerékpárkormányból készült asztali lámpa, ennek a kormányán ott vannak hagyva a fékkarok. Az egyik rendezvényen akárki odajött hozzám nézelődni, azonnal elkezdte húzgálni a féket, s azt várta, hogy ettől majd felkapcsolódik a lámpa. Nagyon ideges lettem. Hazamentem, azonnal elkezdtem dolgozni a fejlesztésen, és ennek eredményeként a világon egyedül az én lámpáim kapcsolnak be, amikor meghúzzák rajtuk a fékkart.

És hogy milyen jövőt képzel el magának és Industrial Kid nevű cégének? Kész a menetrend, de nem siet sehova. Szép lassan el szeretne jutni odáig, amikor neki már tényleg csak az alkotómunka marad. Idézi egy porcelánművész barátját, aki azt szokta mondani, addig érdemes csinálni, amíg megvan az alkotásból eredő flow. Péter ezzel maximálisan egyetért.

− Amíg az alkotás öröm, a siker pedig motiváció, addig minden rendben van.