Az is kiderült: a földgáztárolás területén évek óta szakemberhiánnyal küzdünk

Tudományos előadások, interaktív foglalkozások, innovációs és kísérleti programok, filmvetítések, felsőoktatási tájékoztató, kvízjáték – ezek közül a programok közül válogathatnak a diákok a TudományNapon a Tudástársadalom Alapítvány szervezésében. Huszonöt középiskolában keresik a jövő tudósait a program kezdeményezői, akik 2010. január 22-én a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumba látogattak el. A programsorozat célja, hogy a tudósokkal zajló találkozások és a digitális eszközök használata révén keltse fel és erősítse meg a természettudományok iránti érdeklődést a diákok körében.

2010. január 23., 12:55

– A mai napon 350 diák vett részt a programokon, és a velük folytatott beszélgetések, illetve a kitöltött kérdőívek gyors áttekintése után azt mondhatom, hogy rengeteg pozitív visszajelzés érkezett hozzánk – mondta Kurkó Noémi, a TudományNap program-koordinátora. Hozzátette: másfél év alatt összesen mintegy 40 rendezvényük lesz, és mindenütt a tevékenység-központú, élményszerű ismeretátadásra helyezik a hangsúlyt.

A TudományNap rendezvénysorozat az MTA Kémiai Kutatóközpont, a Tudástársadalom Alapítvány és a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága „Lángész” projektjének keretében zajlik - adták hírül a szervezők a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben. Az akadémiai kutatók mellett egyetemi oktatók is közreműködnek a programokban: a Szent Imre Gimnáziumban a Pécsi Tudományegyetem oktatói a biológia és a fizika területén tartottak előadásokat, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanára pedig a hadtudományi kutatás-fejlesztés és műszaki innováció világába vezette be az érdeklődőket. Az E.ON Hungária Zrt. EnergiaKaland programjának oktatója a fenntartható fejlődés témához kapcsolódóan tartott előadást. Könczöl Imre elmondta: „Ha a mai előadással sikerült felkeltenünk a pályaválasztás előtt álló diákok érdeklődését a természettudományok iránt, abból meggyőződésem szerint mind a fiatalok, mind az érintett tudományterületek profitálhatnak, annál is inkább, mert több területen, például a földgáztárolás területén évek óta szakemberhiánnyal küzdünk.”

A mai program ShowYourScience eleme igazi csemegét kínált a fiataloknak: két ismert filmes szakember, Molnár Attila Dávid és Tóth Zsolt Marcell avatta be őket a természetfilmezés kulisszatitkaiba. A diákok nagy örömére a Filmdzsungel Online Természetfilmes Videotárat használva ki-ki elkészíthette a maga kisfilmjét is. Ezenkívül fiatal kutatók beszéltek magukról, kutatásaikról, eredményeikről, kutatói pályájukról, a tehetséggondozó programokban való részvétel előnyeiről. A PTE Virtuális Egyetem online játékának segítségével pedig a középiskolások bepillantást nyerhettek az egyetemi lét mindennapjaiba. A játék során ugyanis a diákok felvételizhetnek, lakhatnak kollégiumban, albérletben, dönthetnek a szabadidejükről, fejleszthetik kapcsolati hálójukat, miközben az egyetemi lét finanszírozását is a virtuális világban kell megoldaniuk.

Kurkó Noémi tájékoztatása szerint az év során a diákok többek között megismerkedhetnek még az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet munkatársai által kifejlesztett ún. Web-Schrödinger számítógépes programmal, mely a kvantumjelenségeket szemlélteti és teszi érthetővé számukra. Részt vehetnek a Nanomozaik játékban Paszternák Andrással, a Kémiai Kutatóintézet munkatársával. Nanotechnológiai kísérleteket próbálhatnak ki, és érdekes fizikai kísérleteket is láthatnak.

A TudományNap keretében a diákok felsőoktatási tájékoztatását az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. szakemberei végzik, akik többek között bemutatják a felvételi hivatalos honlapját és a Felvi-rangsort is - írta a közlemény.