Az éneklés segíthet a szülés utáni depresszión

2018. január 9. 15:24 - szerző: H.Sz.

Ki más, mint egy brit tudósokból álló kutatócsoport állt elő egy ötlettel, miszerint a babával végzett éneklés segíthet a szülés utáni depressziótól szenvedő anyukáknak.  A kutatók több csoportban vizsgálták az érintetteket és arra jutottak, hogy akik részt vettek a rendszeres éneklésben, azoknak sokkal hamarabb javult az állapota, mint azoknak, akik másfajta módszerrel próbálkoztak. 

Nyolcból egy édesanyát érint a szülés utáni depresszió
Fotó: Unsplash

Egyes kutatások szerint a betegség nyolcból egy anyát érint. A British Journal of Psychiatryban közzétett tanulmány pedig 134, szülés utáni depresszióval küzdő édesanyát vizsgált. A résztvevőket három csoportra osztották. Az egyik csoport rendszeresen énekelt, a másik csoport kreatív játékokat játszott, a harmadik pedig a megszokott orvosi ellátást kapta, azaz gyógyszeres kezelést és/vagy pszichoterápiát.

Az éneklős workshopban résztvevők altatódalokat tanultak és énekeltek, illetve újakat találtak ki. Mind a három csoport tagjainak állapota javult a tíz hét alatt, de az énekes csoport volt az egyetlen, amely az első hat hét után 35 százalékos tünetcsökkenést produkált.

A kutatok azért is próbáltak alternatív megoldást keresni, mert sok nő ódzkodik attól, hogy gyógyszert szedjen, miközben még szoptat.

A szülés utáni depresszióban különösen veszélyeztettek azok a nők, akik már korábban depresszióval küzdöttek, egyedülállóak vagy rossz kapcsolatban élnek. A tünetek közé tartozik az állandósult szomorúság érzése, sírógörcsök, kedvtelenség. Az anyuka nem tud örülni gyermekének, nehezen alakít ki vele kapcsolatot, ingerlékeny, ideges, akár agresszív. Állandóan fáradt, de képtelen a pihenésre, alvászavarai vannak.