Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Meglepő: kevesebb áramot fogyasztunk, mióta a járvány miatt otthonról dolgozunk

2020. április 5. 20:11 - szerző: 168 Óra

Kevesebb áramot fogyasztanak a magyarok a járvány hatására, írja a 24.hu. A magyar villamosenergia-hálózat terhelése ugyanis az év végi ünnepi időszak szintjére esett vissza a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) mérései alapján.

A járvány okozta életmódváltás jótékony hatással bír energiafogyasztási szokásainkra, a home office miatt jelentős visszaesés mutatkozik, a napi rendszerterhelési csúcsok elmaradnak az átlagostól. A MAVIR számai arról árulkodnak, hogy

az átlagos hétköznapokra jellemző 6000-6200 MW fölötti napi terhelési csúcsérték az elmúlt két hétben fokozatosan csökkent, kedden már 5700 MW körüli maximális értéket regisztráltak.

Ez közelíti a karácsony és a szilveszter közötti ünnepi időszak fogyasztását. Ugyan a fogyasztás általában januártól kezdve fokozatosan csökken az időjárás miatt, de az utolsó hétnél tapasztalt jelentős visszaesés már egyértelműen köthető a járvány miatt bevezetett intézkedésekhez az Energiaklub szerint.

További érdekesség, hogy a korábban reggel 8 óra körül jelentkező első napi terhelési csúcsok dél körülre tolódtak el, és többször meghaladják a korábban rendre magasabb, este 7 óra körül mutatkozó második napi terhelési csúcsokat.