Állítsuk meg a Brüsszelt, be akarják tiltani a dönert!

2017. november 30. 11:51 - szerző: 168 Óra

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nem engedélyezné, hogy a mélyfagyasztott dönerhúshoz foszfátot adjanak. Amennyiben decemberben az Európai Parlament követi a bizottság döntését, az a ma ismert dönergyártás végét jelentheti – írja a Bild nyomán a Portfólió.

Fotó: Youtube

A foszfát segít a víz megkötésében, és összetartja a hús különböző alkotóelemeit, hogy a tömbök stabilabban álljanak a nyárson. Az Európai Bizottságnak eddig semmi baja nem volt az inkriminált anyaggal, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a szocialisták és a zöldek nyomására viszont kifogást emelt ez ellen, hogy még mindig használatban van, az indoklás pedig az volt, hogy

a foszfát szív- és érrendszeri egészségügyi problémákat okozhat.

A CDU európai parlamenti egészségügyi szakértője, Renate Sommer pánikkeltéssel vádolja a szocialistákat és a zöldeket. A hivatalos adatok szerint naponta 4200 mg foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csupán 134 mg foszfátot tartalmaz. Sommer szerint egy uniós állampolgár átlagosan annyi foszfátot visz be a szervezetébe dönerrel, mint amennyit 1,5 liter kóla tartalmaz.

Az Európai Unióban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, ennek 80 százaléka Németországban készül, összesen 110 000 munkahely sorsa függ az Európai Parlament döntésétől.