A turisták 60 százaléka inni és bulizni jön Budapestre

2019. április 30., 14:16

Szerző:

Az MTA Szociológiai Intézete és a Corvinus kutatói felmérést készítettek a túlturistásodott budapesti bulinegyedről, amelyben helyi lakókkal, turistákkal, civil szervezetek képviselőivel, bártulajdonosokkal és alkalmazottakkal is interjúztak, valamint helyszíni megfigyeléseket végeztek – írja az Index.

A túlturistásodott helyek „olyan turistacélpontok, ahol a vendéglátók, a vendégek, a helyiek vagy a látogatók úgy érzik, túl sok a látogató, és az életminőség a környéken vagy az élmény elfogadhatatlan mértékben leromlott”. Sajtójelentések szerint Budapest az ötödik leginkább túlturistásodott hely Barcelona, Velence, Amszterdam és Milánó után. 

A negatív hatásokat leginkább a VI. és VII. kerületi bulinegyedben lakók érzik.

A megfigyelések szerint a bárok átlagos látogatói a 20–30 éves korosztályból kerülnek ki, és a vendégek 70 százaléka külföldi turista. A bárokban dolgozókkal készült beszélgetésekből kiderült, hogy a kerület a szórakozást és az alkoholfogyasztást jelenti a fiatalabb generációk számára, és hogy a turisták a romkocsmák miatt érkeznek. 

A megkérdezettek között valóban magasabb volt azoknak az aránya, akik a romkocsmák miatt látogattak Budapestre (60,1%), mint akik a kulturális örökség miatt érkeztek (42,7%). 

A kutatás  szerint számos tényező vezetett a lakossági elégedetlenséghez és a túlturistásodás elleni ellenállás növekedéséhez, például a növekvő tömeg, az utcai bűnözés, a piszok és szemét, a részegség, éjszakai zaj, utcai vizelés és az emelkedő árak. Sokan arról panaszkodtak, hogy

a környék „egy nagy közvécé lett”, hogy zavarja őket a szemetelés, a prostitúció és a hajléktalanság. 

A helyzet javítása érdekében a helyiek többek között a magasabb színvonalú takarítást, jobb közvilágítást, tömegközlekedést, több taxit, boltot, közvécét és nagyobb rendőri jelenlétet szeretnének, de többen támogatták közülük a vendéglátóhelyek éjszakai bezárását is. A fiatalabb válaszadók inkább több éjszakai boltot és több közvécét szerettek volna látni.