A szolárium lehet egészséges? Nézzük a tényeket!

Tervezgettünk, takarékoskodtunk, de a nyár nem feltétlenül úgy telt, ahogy azt korábban megálmodtuk. Nehéz manapság biztosra menni, és sajnos nem lehet tudni, hogy 1-2 hónap múlva eljutunk-e a kiszemelt desztinációra. A meleg, nyári hónapok viszont nem vártak, ismét nagyon gyorsan elteltek, és ki így, ki úgy tudta kiélvezni a napsugarak jótékony hatását. Most pedig már ránk is köszöntött az ősz, és bár még vannak kellemes napok, fel kell készülnünk a rövidebb nappalokra, a réteges öltözékre, és a D-vitamin hiányra. Vagy mégsem?

2020. szeptember 15., 14:04

Szerző:

Természetesen még nem kell lemondani a jó időről, ősszel és télen is ki lehet használni az enyhébb napokat, amikor bőrünket érheti egy kis napfény. A vénasszonyok nyarának nevezett időszak kiváló a kirándulásokra, túrákra, park látogatásra és piknikre, szabadtéri szülinapozásra vagy kártyapartira. Ilyenkor már bőrünk sem igényel olyan magas fokú fényvédelmet, mint nyáron. Ha pedig valaki mégis direktben szeretne napozni, esetleg lerövidíteni a barnulási időt, és télen is bronzos maradni, azoknak ott a szolárium lehetősége.

Szoláriumozás vagy napfény?

Jó ideje beépült a köztudatba a szoláriumozás, sokan egyáltalán nem tartanak attól, hogy káros hatása lenne, míg mások félnek, hogy bőrbetegségek alakulnak ki a hatására, több lesz az anyajegyük, netán bőrrákot idéznek elő. Az idő előrehaladtával nagyon sokféle szolárium típus jelent meg; csokicsövek, mélybarnítók, sőt, úgynevezett zöld szoláriumok is, biocsövekkel. Vajon ezek tényleg egészségesebbek?

 

A bőrgyógyászok nem ajánlják

Vannak olyan szolárium használók, akik az ózonréteg elvékonyodása, és a bejövő káros UV sugarak miatt nem akarnak direkt napfényben sütkérezni. Azért azt tudni kell -hívják fel a figyelmünket a szakemberek-, hogy a szoláriumgépek nagyrészt UV-A sugárzással, 1-3%-ban pedig UV-B sugárzással működnek. Tehát sajnos nem egészségesebbek, mint a napfény sugarai. Az UV-A sugarak ugyan gyorsabb barnulást eredményeznek, ez nem mindig tartós, illetve a D-vitamin képződésnek sem kedvez ez a fajta sugárzás. A bőrgyógyászok szerint sokkal praktikusabb a fokozatos, napon történő barnulás, mert ilyenkor az UV-B hatására lassan kialakulnak azok a védőfaktorok, amikre szükség van. Szoláriumozással nem lehet “felkészíteni” a bőrt a nyárra. 

A negatív hatások, amiket a túl gyakori, vagy túl sok szoláriumozás okoz; a bőr gyorsabb öregedése és ráncosodása, a szabadgyökök kialakulása, melyek daganatos elváltozások katalizátorai lehetnek, a bőr struktúrájának megváltozása, pigmentfoltok terjedése és növekedése, valamint a sejtek DNS-ének roncsolódása.

Ezek fényében a szakemberek azt javasolják, a megfelelő óvintézkedésekkel szoláriumozzunk, tartsunk mértékletességet, és bizonyos tényezőknél egyáltalán ne használjuk!

 

Így szoláriumozz jól!

Aki figyelmes, az a szolárium szolgáltatók honlapján is megtalálja a napozásra vonatkozó szabályokat, tehát a bőrgyógyászok és szalonok ajánlásai átfedésben vannak - ezért tartsuk be őket.

 

Ne szoláriumozzon az, aki: 

●         16 éves kor alatti

●        szeplős vagy szeplősödére hajlamos

●        diagnosztizált bőrrákja, komoly bőrbetegsége volt, vagy a családájban volt bőrrákos

●        túl sok pigmentált anyajeggyel rendelkezik

●        ha fényérzékenyítő gyógyszert ( pl. vízhajtó, antibiotikum) szed

●        várandós vagy kismama

●        kimondottan érzékeny bőrű és könnyen leég

 

Az ajánlás az, hogy ha valaki nagyon szeretne szoláriumozni, az heti maximum 2 alkalommal tegye, és a napozások között teljen el 72 óra. Figyeljünk oda a bőrtípusunkra, és ennek megfelelően válasszunk időtartamot. A hirtelen sok idő eltöltése a berendezésben nem gyorsabb barnulást eredményez, hanem fájdalmas leégést, gyors bőröregedést és egyéb károkat.

Smink és parfüm viselése szintén nem ajánlott szoláriumozáskor!

Akár csak napozáskor, használjunk napvédő kozmetikumokat, lehet már kapni kifejezetten szoláriumozáshoz illetve szolárium utáni ápoló krémeket is.

A szolárium használata után, a nap során ne felejtsük el a megfelelő folyadékbevitelt!

 

Elég nekem a napfény?

Ha valaki nem esztétikai okból szolizik, vagyis nem a télen-nyáron barnaság a célja, hanem a D-vitamint szeretné pótolni, annak azt javasoljuk, ne menjen a szalonba. Bár hazánkban a népesség jó része D-vitamin hiányban szenved, ami pedig nem jó az immunrendszerünk szempontjából, a napsütéses órák száma még télen is optimális, hogy az arcunkat, karunkat érje a napfény, és serkentse a vitamin termelését. Egészségmegőrzés és immunerősítés céljából tehát ne a szoláriumot válasszuk, inkább szedjünk D-vitamint étrend-kiegészítő formájában.

Aki persze szereti, hogy bőre kicsit bronzosabb árnyalatú, az bátran látogassa időnként a csövek nyújtotta relax élményt, de szigorúan tartsa be a fentebb is leírt szabályokat! 

 

 

 

14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.