A milliárdokat forgató Tiborcz István is lehajol az apróért, itt a magyarázat, miért járhat német rendszámú luxusterepjáróval

2019. április 3., 09:40

Szerző:

Alapáron 50 millió forintért kínált német rendszámú Mercedes luxusterepjáróban fotózták le még március végén Orbán Viktor miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt. A 2,5 tonnás. csaknem 600 lóerős Mercedes AMG G63-ast a rendszámtáblája szerint a németországi Passauban regisztrálták.

Népszava hívja fel a figyelmet, hogy a jelek szerint német lakcímmel, vagy németországi székhelyű vállalkozással (is) rendelkező Tiborcz Istvánnak minimum két jó oka is lehet, hogy német rendszámot választott a magyar helyett. Az egyik, hogy spórolhat vele: ott jóval kisebbek a költségek, elsősorban a hatalmas általános forgalmi adó-különbözet miatt.

Németországban ugyanis csak 19, míg Magyarországon 27 százalékos az áfa,

ezt pedig abban az országban kell megfizetni, ahol az autót forgalomba helyezték. Ennek megfelelően a Németországban vett vagy bérelt autó is kevesebbe kerül. A indíték tehát világos, bár némileg visszatetsző, hogy Tiborcz István, a milliárdokat forgató nemzeti vő még ezért a különbözetért (a számára aprópénznek számító néhány millióért) is képes ilyen mélyre lehajolni.

Az áfacsalás elkerülése miatt elvileg legfeljebb hatvan napig lehet más országban életvitelszerűen használni a más országban regisztrált autót, bár a lap forrásai szerint gyakorlatilag

senki sem ellenőrzi, hogy valójában mennyi időn át tartózkodik egy külföldi rendszámú autó egy másik ország területén. 

A német rendszámú autó magyar használatának másik nagy előnye, hogy a büntetési csekkek is valamivel lassabban érnek el a vétkeshez, mivel ilyenkor a magyar rendőrségnek a német adatbázisból kell lekérnie az adatokat.

Egyébként nem Tiborcz István az egyetlen a NER-elitből, aki szereti a hatalmas G-osztályú Mercedeseseket. Korábban Mészáros Lőrincet is többször látták egy hasonló járművel, ő azonban magyar rendszámú terepjárót tart, nem is egyet.  A Bors 2016-ban lefotózta, hogy egyszerre öt ilyen nagy értékű luxusterepjáró állt a az udvarán, a kocsik mind  a Mészáros és Mészáros Kft. cégvagyonába tartoztak.

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.