A FINA kitüntette a budapesti világbajnokság legidősebb úszóját, a 97 éves Bánki Bélát

2017. december 2. 16:54 - szerző: 168 Óra/MTI

Caeleb Dressel és Sarah Sjöström vehette át az év legjobb úszójának járó díjat a vizes sportokat tömörítő világszövetség (FINA) szombati gáláján a kínai Sanyában.

Mind a két úszó először érdemelték ki az elismerést. Az amerikai versenyző a nyári, budapesti vizes világbajnokságon három egyéni és négy váltószámban nyert aranyérmet, míg a svéd úszónő háromszor győzött a magyar fővárosban, valamint az elmúlt három évben legjobb úszóvá választott Hosszú Katinkát megelőzve az élen zárt összetettben a rövidpályás világkupa-sorozatban.

Fotó: Bánki Béla Facebook-oldala

Az év vízilabdacsapata a férfiaknál a horvát, a nőknél az amerikai válogatott lett, mindkét csapat aranyérmet nyert a budapesti világbajnokságon. A műugróknál a brit Thomas Daley és a kínai Si Ting-mao, a szinkronúszóknál az olasz Giorgio Minisini és az orosz Alekszandr Malcev, illetve a szintén orosz Szvetlana Kolesznyicsenko lett az év legjobbja. A nyíltvízi úszóknál a francia Marc-Antoine Olivier és a brazil Ana Marcela Cunha érdemelte ki az elismerést, míg az óriás-toronyugróknál az amerikai Steven LoBue és az ausztrál Rhiannan Iffland zárt az élen.

A díjkiosztón a 97 éves úszó, Bánki Béla a nyári, magyarországi masters vb legidősebb versenyzője is elismerést kapott.