A bezártság megmutatta, miért egyre népszerűbbek a sportbútorok

2020. május 29., 18:16

Szerző:

Az USA-ban már olyan óriáscégek vetnek be sportbútorokat, mint a Facebook vagy éppen a Nike. Az állóasztalok kombinációját sétálópadokkal és szobabiciklikkel az ülőmunka káros hatásai hívták életre, melyek a munkateljesítmény mellett negatívan hatnak egészségünkre is, olyannyira, hogy életünket is jelentősen megrövidítheti.

Sajnos egyre több a bizonyíték arra, hogy az ülőmunka komolyan rombolhatja egészségünket. Egy 14 éven át tartó felmérés tanulsága szerint a 6 óránál többet ülő dolgozók jó eséllyel előbb halnak meg, mint akik 3 óránál kevesebbet ülnek. A férfiak 40 százalékára, míg a nők 20 százalékára volt ez igaz. 

Folyamatos mozgással tehetünk a káros hatások ellen

Oláh Szabolcs, PhD, neurobiológus-kutató hosszabb írásban taglalta az ülőmunka káros hatásait, ami növeli a kockázatát a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, de megnöveli a kockázatát az időskori demenciák, elsősorban az Alzheimer-betegség kialakulásának is. „Strukutrális-élettani szinten az ülő életmód az eddigi adatok szerint többféle agyi elváltozást okoz. A legfontosabb élettani következmény az agyi véráramlás csökkenése hosszantartó ülés következtében, ez a folyamat számos tanulmány szerint rendszeres fizikai aktivitás közbeiktatásával az ülőmunka során kiküszöbölhető” – fogalmaz a szaktekintély.

 

A munkáltatók is jól járnak az egészséges dolgozókkal

A mentális és fizikai egészség, valamint az optimális munkakörnyezet biztosításának köszönhetően a munkaadó is profitál, hiszen a dolgozók hatékonyabbak és lojálisabbak lesznek. Azt is temérdek tanulmány támasztja alá, hogy akik rendszeres mozgást végeznek jobban ellenállnak a különféle pszichés megbetegedéseknek, melynek például a karantén alatt vannak kitéve. A sportbútor ebben az esetben is segítséget nyújthat, hiszen segítségével a kötelező mozgást megszerezhetjük munkaidőnk alatt.

Gazdaságilag is megtérül a sportbútor

„2020 nagy munkáltatói kihívása az lesz, hogy a vállalatok a járványhelyzet okozta válságból kilábalván kitalálják, hogyan tudják a leghatékonyabban kihasználni a meglévő erőforrásukat. Ennek egyik legkézenfekvőbb megoldása, ha minden olyan környezeti fejlesztést elvégeznek, amelyek az optimális munkakörülmények megteremtésének előfeltételei. A többi már a munkavállalókon múlik” – hangsúlyozza Szalai Éva, a LifeSpan Sportbútor hivatalos magyarországi forgalmazója. 

Könnyebb elérni a flow-t

Az ülő, azon belül is a digitális térben végzendő munka legnagyobb kihívását az adja, hogy igen nehéz elérni a flow-élményt. A teljes koncentráció nem jön egy csapásra: legalább hét percbe telik, mire valaki el tud mélyülni egy munkafolyamatban. Sokat segít ebben, ha végez valamilyen pótcselekvést, amely azonban nem vonja el a figyelmét a tényleges feladatától. A séta, vagy a szobakerékpározás automatikusan végrehajtható tevékenységek, amelyek ráadásul le tudják kötni az agy elkalandozásért felelős részét, így növelve a koncentrációs képességet. Itt érdemes megjegyezni, hogy a sportbútorok szerepe alapvetően a fenti célokat szolgálja, ugyanakkor nem elhanyagolható a testedzés szerepe sem, hiszen egy munkanapon komoly kilométereket lehet legyalogolni, illetve letekerni.