8,3 millió liter pálinkát főztek tavaly a magyarok

2019. január 30., 09:35

Szerző:

A helyhatóságok adatainak összesítése után a NAV azt közölte, tavaly nagyjából 2500 főzőberendezést vettek nyilvántartásba az országban. A legtöbb üstöt Borsodban regisztrálták, olyannyira, hogy az északkeleti megyében vásárolták tavaly az országos mennyiség közel egyötödét. Pest megyében, Szabolcsban és Veszprém megyében is nagy kereslet volt a készülékek iránt – írja Egyre népszerűbb az otthoni pálinkafőzés című cikkében a Magyar Idők. 

2016 óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárol­niuk azoknak, akik otthon szeretnének pálinkát készíteni. Az egy liter előállítását lehetővé tevő jegyért hétszáz forintot kell fizetni, a jegyet a pálinkafőzés előtt kell beszerezni. Tavaly – áll a NAV kimutatásában –

115 ezer jegy talált gazdára, vagyis az otthoni pálinkafőzésből származó állami bevétel nyolcvanmillió forint körül alakult.

Az adóhivatal kimutatásból az is kiderül, hogy tavaly sokan csak a gyümölcscefre elkészítéséig jutottak el, a főzést már inkább szakemberre bízták. 2018-ban nagyjából 8,3 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készített el ügyfeleiknek a kb. 500 főzde.