37 sírról lopta le a kővázákat, amelyeket egy sírkövesnek adott el, aki maga is rutinos vázatolvaj volt

2018. november 9. 15:52 - szerző: 168 Óra

A veszprémi rendőrkapitányság nyomozást folytat lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy 43 éves polgárdi és egy 48 éves székesfehérvári férfival szemben, utóbbit orgazdaság bűntettének elkövetésével is gyanúsítanak – írja a police.hu.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a polgárdi férfi 2017 őszétől egy éven át több dunántúli megyében is megfordulva rendszeresen keresett fel temetőket, ahol sírokról lopott el gránit- és márványvázákat, majd azokat áron alul a székesfehérvári férfinak adta el.

Utóbbi személy sírkőkészítőként dolgozik, így a bűncselekményből származó tárgyakat jelentős haszonnal adta tovább.

A vállalkozó maga is több temetőben megfordult, ahol egyes sírkövekről a vázákat szakszerűen eltávolította, majd azokat szintén eladta a megrendelőknek.

Az egyik váza hűlt helye
Fotó: police.hu

A veszprémi nyomozók várpalotai munkatársaikkal együttműködve 2018. november 6-án összehangolt akció keretében Polgárdiban elfogták a 43 éves férfit, majd néhány órával később Várpalotán a 48 éves férfit.

A nyomozás során eddig a gyanúsítottak által 21 településen elkövetett bűncselekmény vált ismertté, melynek keretében

38 sírkőről 67 vázát és egy mécsest tulajdonítottak el.

További egy esetben a vázát a helyszínen hagytak, mivel az a sírkőről történő eltávolítás során megsérült és további értékesítésre alkalmatlanná vált, így ez a lopás

kísérleti szakban maradt.