Cikkek "nyelvész" témában:

7 találat, 1 oldalon

Elhunyt Elekfi László nyelvész, az MTA doktora

2018. 12. 11. 17:47

Mi az a pc és mi baja vele Orbánnak?

2016. 12. 01. 07:33

Miért került előbb jobbról, majd balról is a támadások kereszttüzébe a politikailag korrekt beszédmód?

A krumpli nem pityóka, még ha a zöldségesnek burgonya is

2015. 12. 22. 15:31

A beszélt nyelvet nem lehet a helyesírással összehasonlítani, mert a helyesírás másodlagos dolog, az élő nyelv lejegyzése, annak a konvenciója, miként rögzítsük, amit kimondunk – véli Kálmán László nyelvész, de beszél az emelkedett köznyelvről is és kifejti néhány egyéb, a szakmai közélet szemében olykor eretneknek tűnő gondolatát is.

„A Fidesz egyszerűen jól hangzó szavakat keres”

2013. 06. 25. 13:10

Milyen nyelven beszél a Fidesz, és miért esik bele a hatalom nyelvi csapdáiba az ellenzék is? Miért tud lefoglalt kulcsszavakkal érzelmi közösséget teremteni a jobboldal, és miért érezni azt, hogy a baloldal nem találja a saját stílusát, fogalmait, közösségi nyelvét? Van ennek oka a politikai magyarázatokon túl is? A nyelvészt SZÉNÁSI SÁNDOR kérdezte.

Ez a Fidesz sikerének titka: Orbán Mussoliniként merít

2011. 07. 31. 09:21

A Szabad Emberek Magyarországért pártja (SZEMA) nemrég vitafórumot rendezett A politika nyelvezete címmel. A moderátor Kálmán László volt. A nyelvész lapunknak most arról is beszél: a magyar politikai közéletben „stratégiává” vált a semmitmondás. Úgy véli: Orbán Viktor beszédstílusára a rejtőzködés jellemző, s akárcsak Mussolini, ő is mindenhonnan merít, amiről azt gondolja, hogy népszerű. Olykor a harmincas évek nyelvén szólal meg, máskor plebejus lózungokat ismétel. Ugyanakkor a szocialisták a rendszerváltás óta még egyetlen használható politikai szlogent sem tudtak kitalálni. SÁNDOR ZSUZSANNA interjúja.

Szomorú tény: Kéthetente kihal egy nyelv

2011. 02. 19. 13:05

A közvélemény-kutatások eredményei alapján a szász dialektus a legkevésbé kedvelt német nyelvjárás. A nyelvészek szerint ugyanakkor egyáltalán nem létezik már a szász dialektus.

A nyelv szabadsága

2010. 09. 26. 12:43

Nemrég jelent meg új verskötete Verejték van a szobrokon címmel. A babérkoszorús költő-műfordító elsősorban mégis tanárnak tartja magát: évtizedek óta az ELTE angol tanszékén oktat. Miközben rendszeresen publikál nyelvészeti írásokat is. Arról is beszél: amit toleranciáról, szabadságról és erkölcsről gondol, azt leginkább nyelvművelőként tudja elmondani. SÁNDOR ZSUZSANNA interjúja.