Cikkek "Praxis" témában:

37 találat, 3 oldalon

Mikor gyanakodjunk köszvényre?

2014. 12. 10. 10:51

A köszvény leggyakrabban a középkorú férfiakat érinti, és több tényező is hajlamosít a betegség kialakulására – mondta a 168 Óra Praxis rovatának dr. Rojkovich Bernadette reumatológus. A szakorvosa szerint a rendelkezésre álló gyógyszerek ugyan nem gyógyítják a betegséget, de az ízületi gyulladást gyógyszeresen jól lehet kezelni, és a rohamok kialakulását is meg lehet előzni.

Ebola: így terjed, ezek a tünetek

2014. 10. 23. 09:42

Napjainkban az emberiség eddigi legkomolyabb ebola-járványa zajlik, amely már nem csak Nyugat-Afrika lakóit érinti. Az USA és Európa számára is realitássá vált – mondta a 168 Óra Praxis rovatának dr. Béres Zsuzsanna. A járványügyi szakorvosa szerint szükségessé vált a fokozott éberség és a biztonsági szabályok életbe léptetése.

50-100 ezer magyart érint a sokízületi gyulladás

2014. 10. 01. 10:33

A sokízületi gyulladás (reumatoid arthritis) a lakosság 0,5-1 százalékát érinti, így Magyarországon 50-100 ezerre tehető a betegek száma – mondta a 168 Óra Praxis rovatának dr. Rojkovich Bernadette reumatológus. A szakorvosa szerint a betegség ugyan nem gyógyítható, de egyre hatásosabb gyógyszerek állnak rendelkezésre.

Így készüljünk első versenyünkre

2014. 09. 03. 11:12

Egy nagyobb cél, mint például egy maraton lefutása akkor is elérhető, ha a megfogalmazás pillanatában még az első sarokig elkocogás is lehetetlennek tetszik – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának dr. Pácz Alexandra belgyógyász-kardiológus. A Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa szerint ugyanakkor nem szabad kapkodni, nem lehet lépcsőket kihagyni a felkészülésben.

Allergia: itt a szezon!

2014. 07. 28. 14:44

A magyar lakosság 25-45 százaléka szénanáthás, ami nagyon magas arány. Ráadásul ez a 20-50 éves kor közöttieket érinti leginkább, akik aktív dolgozók vagy tanulók – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának dr. Gálffy Gabriella allergológus szakorvos. Aki nem kezelteti, annál jelentős életminőség-romlás állhat be, súlyos esetekben akár a munkából is kieshet – figyelmeztet a szakorvos. Sokkal fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek ezek az emberek: a szénanátha okozta tünetek akadályozzák őket mind a munkavégzésben, mind a pihenésben.

Óvatosan a napozással!

2014. 07. 10. 09:42

Az utóbbi időben igencsak megnőtt az anyajegyek jelentősége – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának dr. Nagy Éva bőrgyógyász-kozmetológus. A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa arra figyelmeztet: az ózonréteg vastagságának csökkenésével egyre több káros napsugár éri el a földet, ami hozzájárul a rosszindulatú anyajegyek kialakulásához.

A laktózérzékenység kezelhető

2014. 06. 04. 09:52

Haspuffadás, gyakori híg székletürítés, tejtermékek fogyasztását követően határozottá váló hasi panaszok előfordulása esetén gyanakodhatunk laktóz-intoleranciára – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Szőnyi Mihály gasztroenterorológus. A szakorvos szerint a laktózérzékenység napi életvitelünket egyáltalán nem befolyásolja, csak a diétát kell megtanulni és tartani.

Kockázatokat hordoz az ikerterhesség

2014. 04. 30. 14:27

A modern meddőségi kezelések elterjedése óta jelentősen megnövekedett a kétpetéjű ikerterhességek száma – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Hruby Ervin, a Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa. A szakember szerint az ikrek életkilátásai az utóbbi évtizedekben a neonatológia fejlődésével javultak, ennek ellenére kihordásuk jelentős anyai és magzati kockázattal jár.

Az evészavarok jó része lelki problémákból ered

2014. 04. 16. 19:47

Az evészavarok tipikusan pszichoszomatikus eredetűek, mivel a lelki tényezők számos testi tünetet okoznak – hangsúlyozta a 168 Óra Praxis rovatának Varga Márta, a Budai Magánorvosi Centrum munkatársa. A szakember szerint igen aktuális kérdéskörről van szó, mert ezeknek a zavaroknak egyre újabb típusai jelennek meg. Míg korábban ezek a tünetek főképpen a nők körében jelentkeztek, mostanában már a férfiak is egyre inkább érintettek lesznek.

Bárki megfertőződhet a Helicobacter pylorival

2014. 04. 02. 15:14

A Helicobacter pylori gyakorlatilag bárkit megfertőzhet – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Szőnyi Mihály. A Budai Magánorvosi Centrum orvosa szerint ma már a magyar felnőtt lakosság 45-50 százalékát érinti a baktérium.

Amit az elhízásról tudni kell

2014. 03. 19. 14:27

Akkor beszélünk elhízásról, amikor a test zsírtartalma magasabb a normálisnál – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Koppány Viktória endokrinológus. A Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa szerint az elhízás hátterében – főleg fiatal korban – leggyakrabban diétahiba áll, és nem hormonzavar vagy egyéb betegség.

A bárányhimlő védőoltással megelőzhető

2014. 03. 05. 10:27

A bárányhimlő heveny, ragályos, hólyagos kiütésekkel, lázzal járó megbetegedés, melyet vírus okoz – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának dr. Béres Zsuzsanna járványügyi szakorvos. A legtöbb megbetegedés ősszel és télen fordul elő. Cseppfertőzéssel terjed leginkább, és minimum 14 nap szükséges a tünetek kialakulásához. Magyarországon évente közel ötvenezer eset fordul elő.

Prosztatarák-terápiák: hatalmas előrelépésnek lehettünk tanúi

2014. 02. 19. 14:36

Nincs kétség afelől, hogy a prosztatarák halálos betegség, kezelés nélkül előrehalad és későn felismerve már eredményesen nem gyógyítható, ezért az erőfeszítések a korai felismerést célozzák – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Fazakas Zsolt urológus. A Budai Magánorvosi Centrum szakembere szerint ugyanakkor a terápiás módszerek esetében az utóbbi években hatalmas előrelépésnek lehettünk tanúi.

Táplálkozási zavarok: nem ismerik el, hogy betegek

2014. 02. 06. 12:14

Az evészavarok súlyos következményeket vonhatnak maguk után, a lelki és testi tünetek egyaránt intenzívek, a nem megfelelő táplálkozás szinte minden szervrendszert érint – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Varga Márta pszichológus. A szakember szerint a táplálkozási zavarban szenvedők sokszor csak a környezet nyomására jutnak el szakemberhez, ezért a család szerepe meghatározó a korai felismerésben.

Pajzsmirigy: hasznos lehet a szűrővizsgálat

2014. 01. 29. 10:09

Komoly hatással van szervezetünkre a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus. A Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa szerint érdemes szűrővizsgálaton is kivizsgáltatni a pajzsmirigyet – főleg tervezett várandósságot megelőzően.