Cikkek "Lukács Archívum" témában:

4 találat, 1 oldalon

Lukács György, a profilidegen – Szétszórják a szellemi hagyatékot, felszámolják a kutatóhelyet

2018. 02. 14. 09:22

Január 15-én elkezdődött az a több hétig tartó átadás-átvételi procedúra, amelynek végén a Lukács Archívumban és Könyvtárban (LAK) őrzött kéziratokat elszállítják Lukács György filozófus egykori otthonából.

Lukács, a szellem Sorosa: Külföldön divatban van, idehaza elbontják a szobrát

2017. 02. 22. 07:16

Ki volt Lukács György? Jelent-e valamit e név a szép új világban?

Egy félelmetes filozófus és hagyatéka

2016. 04. 23. 07:33

Lukács György halála után egy évvel, 1972-ben levéltár és kutatóhely lett a filozófus lakása. Nyolcezer kötet van itt, tízezer kéziratos anyag, tizenötezer levél, valamint fotó-, film- és hanganyag. Cikkünkre különféle reakciók érkeztek, ezeket tesszük most közzé. E héten pedig vélhetően eldől, hogy a Lukács György egykori lakásában található hagyaték, illetve a filozófus halála után létrejött gyűjtemény helyben és egyben marad-e, vagy tényleg szétköltöztetik.

Megdöbbentő nézeteket kutatnak a Közszolgálati Egyetemen

2013. 07. 20. 17:13

A Széchenyi-díjas filozófus is tagja volt annak az akadémiai bizottságnak, amely 2009-ben nem járult hozzá, hogy az MTA-n konferenciát rendezzenek az akkor még Amerikában élő magyar származású eszmetörténésznek, a radikálisan jobboldali, tekintélyelvű nézeteket valló Molnár Tamásnak. Molnár három éve meghalt. A Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tagjává választotta. Most pedig a kormány Molnár Tamás Kutató Központot nyit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Létrehoznak egy másik intézetet is, amely a rendszerváltást és privatizációt vizsgálja, sőt büntetőfeljelentést is tehet. A filozófus professzor asszony felteszi a kérdést: tényleg mindent meg lehet csinálni velünk? SÁNDOR ZSUZSANNA interjúja.