Mátyás Győző: Orbán dicső győzelme

2018. április 22., 07:32

Szerző:

1984?!

Vajon tudatos, szimbolikus lett volna az indulás időzítése? A reménykedők számára oly mágikusnak számító orwelli évben? Persze tudta akkoriban mindenki, hogy semmi sem történik a híres antiutópia címéül szolgáló évben, de valami megmagyarázhatatlan várakozás mégis ott remegett a levegőben.

Talán kicsit megreccsen a rendszer. Mállott, erodálódott már akkoriban rendesen, de úgy tűnt, eltart még egy darabig a dicstelen agónia. Lehet, mi nem fogtuk fel akkor, hogy a Soros Alapítvány elindulása már a vég kezdetét jelentette? Végül is tényleg egy kis darab nyugat hurcolkodott be a legvidámabb barakkba. S a rezsim vezetői talán meg sem értették, milyen veszélyeket hordoz a rendszerre nézve, hogy a Soros Alapítvány tehetséges fiatalok sokaságának ad ösztöndíjat. Azért is persze, hogy képezzék magukat a tudományban, a kultúrában, de mindenekelőtt azért, hogy beleszippantsanak a szabadság levegőjébe, és megfertőződjenek a demokrácia vírusával. Na ez volt „Soros veszélyes terve”.

Mindenestre a Kádár-rendszer volt már olyan „liberális”, hogy legalábbis megtűrje a Soros Alapítványt, az Orbán-rendszer meg van már annyira illiberális, hogy elüldözze azt.

S ha már a hőskort említettük, annak kapcsán manapság sűrűn kerül szóba, hogy a kivételezett kedvezményezettek között volt maga Orbán Viktor és a Fidesz megannyi politikusa is. És ilyenkor elhangzik az is, hogy a mai NER-potentátok mennyire hálátlanok egykori jótevőjükkel szemben.

Üzenet a Stop Soros-kampánynak tavaly novemberben Budapesten
Fotó: sztivan.tumblr.com

Ez tévedés.  

Az tény, hogy Soros nélkül aligha lenne ma Fidesz, de ez akkor közös vállalkozás volt. Az akkori fiatalemberek éltek a lehetőséggel, tanultak, kupálódtak és létrehoztak egy szervezetet, amelyik hozzájárult a korabeli állampárt lebontáshoz. (Azt senki sem láthatta előre, hogy jóval később gőzerővel fognak azon iparkodni, hogy felépítsenek a helyére egy másikat.)

Az pedig a világ legtermészetesebb dolga volna, ha időközben mentor és patronáltjai elkezdenének másként gondolkodni a világról és eljutnának akár a másik nézeteinek teljes tagadásáig is. És akkor nyíltan, érvre-érv megvívnák az eszmei küzdelmet, ami ha úgy adódik, politikai ütközetbe torkollik. Ilyen esetben az egykori haszonélvezőknek nem kell hálásnak lenniük, de legalább az emberi tisztesség elvárható minimumát illenék tanúsítani az ellenféllel szemben. S ebben nagyon cudarul állnak a NER-gengfőnökök, mint azt a szűnni nem akaró Soros-bashing mutatja.

Amúgy is: a hatalomba romlott egykori ifjak és valamikori demokraták nem Soros nézeteit vitatják, hanem a személyt stigmatizálják. Pontosabban: a hatalom propagandistái Soros nézeteit kiforgatják, eltorzítják, meghamisítják és aztán a maguk gyártotta ideológiai katyvasz ellen hadakoznak nagy garral, s közben démonizálják és dehumanizálják Sorost.

Csettintésre méltó teljesítmény a nemzet ellenségét faragni abból az emberből, aki több mint 400 millió dollárral segítette szülőhazáját.

A plakátokra már úgy került fel, mint ősgonosz. Mint Goldstein. A 2 perc gyűlöletből meg permanens gyűlöletorgiát csinált a hatalom. Van fent az egyik portálon egy videó, amelyet a szerzők az egyik legszegényebb faluban készítettek, ahol a választási részvétel 83 százalékos volt, s a Fideszre 99 százalék szavazott. A videóban mondja egy férfi: „ha Orbán Viktor felhatalmazna, hogy lőjem le Soros Györgyöt, én elmennék, azt lelőném”. Ennél sikeresebb gyűlöletpropaganda egyszerűen nem tud lenni.

Hát… úgy tűnik, most van 1984. Pedig Orwell nem használati utasításként írta a könyvét, hanem elrettentésül.

Végtelenül szomorú, de mint a Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivőjének nyilatkozatából is kiderül, ebben a klímában egyszerűen minden szempontból fenyegetve érzik a munkatársaikat, és nem képesek megvédeni őket. Azok az emberek, akik az egyetemes emberi jogok, az emberi méltóság, a szabadság védelmére esküdtek, ebben az országban hovatovább magukat sem tudják megvédeni az uszítással, s a gyűlöletáradattal szemben. Az újabb kétharmad birtokában pedig a Fidesz elfogadja majd az Európai Unió normáival minden szempontból ellentétes Stop Soros! törvényt, ami az önkény martalékául veti a kipécézendő szervezeteket. S ezért veszik fontolóra a Nyílt Társadalom Alapítvány Berlinbe költöztetését.

A CEU nemrégiben jelentette be, hogy Bécsben nyit kampuszt – valószínűleg belátták, túl sok energiát visz el a kilátástalan harc egy olyan helyen, ahol a legfőbb orákulum mondja meg, hogy mi a törvény.

Lassan kész a leltár. Ünnepelheti diadalát a NER-csapat. Elűzik az ország legjobb egyetemét, és vélhetőleg felszámolják azokat a szervezeteket, amelyek azon túl, hogy a jogrend felett kívántak őrködni, gyakorlatilag az állam helyett próbáltak segíteni a szenvedőknek, a rendszer megnyomorítottjainak.

Úgy látszik, a hatalom totális győzelmet fog aratni.

Igazán büszkék lehetnek magukra.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.