Mátyás Győző: Megfelelő ajándék a megfelelő embernek

december 25. 08:56 - szerző: Mátyás Győző

Reméljük Ön a szerencsés kivételek közé tartozik, és még soha nem kerítette hatalmába az úgynevezett karácsonyi stressz. Sokan azonban egyre növekvő szorongással élik meg az ünnepek előtti készülődés időszakát, és nem is csak azért, mert ilyenkor nem jut idő jóformán semmire, hanem a tanácstalanság és a bizonytalanság kínzó érzése miatt. A nagy és sokak számára úgyszólván megválaszolhatatlan kérdés: mit vegyek szeretteimnek, ismerőseimnek, barátaimnak? Vajon jó ötlet, ami eszembe jutott, tetszik majd az ajándék, vagy válasszak inkább valami mást? Lehet, hogy ilyesmit vettem már két évvel ezelőtt? De hát mindene megvan, mit tudnék vásárolni neki?

Hogy megkönnyítsük az Önök jövőbeni választását, vetettünk néhány pillantást arra, hogy idén az úgymond legbefolyásosabb körökben, melyek voltak a sláger ajándékok. És egyben megragadjuk az alkalmat, hogy a listát ötleteinkkel bővítsük.

Az idei év nagy sikert arató újdonsága a gyémántokkal kivert aranytalicska volt, állítható vagy teleszkópos fogantyúval. Ezt a végtelenül egyszerű ám mégis exkluzív ajándékot különböző nagyságban és térfogattal szállítja az erre specializálódott vállalkozás, ekként az eszközt passzítani lehet a megajándékozott személy kaliberéhez.

Stílusos ajándék volt idén a helikopter is. Csekély makulája, hogy leginkább olyan illetőket lehet meglepni nevezett légi járművel, akik rendelkeznek tetszés szerint táguló méretű ingatlannal, amelynek tetején jól kialakítható a leszállópálya. Így a megajándékozott mintegy az égből alászállva érkezhet a saját a karácsonyi partijára. Ahová végre felöltheti a bulibáró-outfitet; a csillámporral hintett, aranyszállal átszőtt zakót, rubinflitteres reverrel.

Kicsit bizonytalanok vagyunk abban, hogy mennyire trendi ebben az évben stadiont ajándékozni, mert ma már szinte nincs olyan falu, ahol ne magasodna elő a földből egy új aréna, így az ajándék számottevően veszített újdonság értékéből. De ha a VIP-páholyban ki tudunk alakítani speciális, szotyolahéj-köpködésre alkalmas szeparékat – jelentősen javíthatunk ajándékunk tetszési értékén.

Ezzel szemben kifejezetten menő megoldás, ha barátainknak ajándékozzuk a Szépművészeti Múzeumot vagy valamely más képtárat, hogy ott tarthassák a karácsonyi partit. Ez igazán választékos ízlésre valló gesztus. Ráadásul rusztikusabb hajlamú, az ősi kisgazda hagyományokat ápolni kívánó ismerőseinket egyben ama páratlanul egyedi élvezet lehetőségével is megörvendeztethetjük, hogy festményekre lövöldözhessenek.

Apropó lövöldözés. Természetesen amolyan kommersz, jobb híján ajándékként adhatunk üzletfeleinknek vadásztúrát, ahol teljes védett állatfajokat pusztíthatnak ki géppuskával. Mára azonban ez idejemúlt, fapados ajándéknak számít. Valamit javít a helyzeten, ha a mészárlást a mostanában divatba jött védettfa-kivágással kombináljuk.

Kedves ismerőseinket meglephetjük közpénzen finanszírozott tévécsatornával is, ami különösen népszerű ötlet, hiszen ekként a megajándékozott beteljesítheti aktuális barátnője leghőbb vágyát, amelyet ő a benne-akarok-lenni-a-tévében toporzékkal nyomatékosít naponta. S a hölgy mindjárt második lehet a házi rendezésű Megasztáron is. Az újdonsült tévétulajdonos pedig nyomban lecserélheti őt az első helyezettre.

Az ünnephez illő bázis ajándéknak ajánljuk a tenderfenyőt közbeszerzési szaloncukorral, TAO-csúcsdísszel. Ráadásul az ajándékot még izgalmassá is tehetjük, ha kombináljuk a nyereményjátékok sajátosságaival. A megajándékozott számára misztikus titokfejtéssel ér fel, hogy vajh a megbontandó szaloncukor százmilliós vagy százmilliárdos nyertes közbeszerzéseket rejt-e. S hogy a humort is becsempésszük az ünnepre, alakítsuk úgy a játékot, hogy minden századik cukor nem nyert. Na jó, ezredik.

Nagy népszerűségnek örvendhet a közpénztranszformátor is. Ha ezt a szerkezetet működésbe hozzuk, az állami pénzek azon nyomban elveszítik közpénz jellegüket, és egy, a megajándékozott nevét viselő alapítványba kerülnek át.

Az idei év legnagyobb slágere azonban az ujjlenyomat-deformátor. Praktikus, valamelyest mégis személyes ajándék.

Exkluzív ajándékozási figyelőnkkel jövőre is találkozhatnak. Kíváncsian várjuk, milyen újdonságokkal szolgál majd a következő év!