Mátyás Győző: Kalandmetró

2017. június 25. 07:56 - szerző: Mátyás Győző

Kalandtúra.

Naná, hogy az, csak a sok rossz beidegződés miatt még nem így fogják fel a zemberek. De majd. Nyári vidámság, izgalom, bátorságpróba a föld alatt, adrenalinlift.

Tényleg ideje volna már felülkerekedni a rossz reflexeken. Ugyan miféle téves reakciókat képes produkálni az utas, amikor rekkenő hőségben beragad a metrókocsiba!

Jön ezzel a sipákoló   hangulatkeltéssel, hogy ő csak A pontból B-be akart eljutni, és akkor beszorul egy vaskaszniba. És ez a csekélység már ok volna a hisztériára, pánikolásra, a kormány édes mamájának emlegetésére? Ahelyett, hogy élvezné a helyzetet, ami erre teljes mértékben alkalmas.

Persze itt nem feledkezhetünk meg a Sorosbrüsszel nevű arctalan világhatalom befolyásoló szerepének nonpluszultrájáról, ami minden oldalúan manipulálja az emberek téves állásfoglalásának zenitjét. Hát például mikor szaunázott egy jót utoljára a magyar ember? Na ugye! Kint árnyékban lehet negyven, akkor a metróba szorulva 3 perc után minimum ötven, csorog a víz még a delikvens körméről is, hát nem nagyszerű: csoportos szaunázás. Lehetne szót váltani, ismerkedni, fiatalok külön csajozós dumákat fejleszthetnének a profilra, tekinthetnénk az egészet a társas megismerés alkalmának.

Kicsit meg is mozgatja az ellustult, nekipuhányodott férfi társadalmat az ilyen próba. Az ajtókifeszítést például simán bevenném versenyszámnak az Erős Emberek Versenyébe a malomkődobás és kamionhúzás közé. Feszítő szakág úgysem volt eddig. Ha meg két állomás között áll meg a szerelvény, ott van a sínfutás, mint a Kontrollban. Az már vetekszik az Iron Man szakággal.

Még turistacsalogató látványosságként is el lehetne adni a projektet.

Ne csak az a hülye bungee jumping meg a rafting hódítson. Ez lenne aztán az igazi hungarikummal kombinált országimázs nemzetpolitikailag feljavítva! Beragadás a budapesti metró kocsiba: 10 perc/50 euro - csoportos kedvezmény 30 fő felett.

Fotó: Népszabadság-archív/Teknős Miklós

Na de nem véletlen, hogy a magyar emberek nem képesek ilyen nagyot álmodni, és meglátni a pozitívumot a pozitívumban, mert amióta „Soros György betette ide a lábát, és gyakorlatilag joystickon mozgat provokátorokat, azt csinálják, amit ő mond”. Hát az egész metró körüli hisztéria ugyan mi másnak tekinthető, mint a politikai korrektság álcivil terrorját képviselő Soros-szervezetek és az imperialista Kommunista Kiáltvány kísértetétől átjárt Brüsszel szövetségének, amelyik a zavarkeltés forgatókönyve szerint akarja aláásni a magyar szuverenitás függetlenségét.

Pedig a mozgólépcső mellett ki van plakátolva, hogy Magyarország büszke és erős. De annyira, hogy „Magyarország egészségügyi teljesítménye nemzetközi téren is figyelemreméltó. Ja, olyannyira, hogy már be lehet zárni osztályokat, mert a magyar betegek elmennek nyaralni.

Ha megtehetnék, külföldre, hogy legyen reményük találkozni a magyar egészségügyből dezertált orvosokkal és ápolókkal.

A probléma oka, hogy a metró állomásokon mindössze uszkve huszonkét egymás melletti plakátról ordít, hogy erősik és büszkül. Legközelebb több lesz, amikor majd minden idők még legsikeresebbebb konzultációját hirdetik ezzel a kérdéssel:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Orbán Viktornak minden létező, és majdan létező kérdésben igaza van?

                                   □ igen                                 □ igen

Persze előbb „tájékoztatás” jelleggel kiplakátolni, hogy következik minden idők még legebb konzultációja (x milliárdért), majd jön a tájékoztatás a konzultáció leglegebb eredményéről (y milliárdért), aztán köszönetnyilvánítás a részvételért (z milliárdért), majd tájékoztatás a tájékoztatásról (x+y+z milliárdért).

A metró pedig legközelebb feljön a mozgólépcsőn, csikorogva megáll a plakátokkal szemközt: el ne kerülhesse a zemberek figyelmét, hogy itten a demokráciázás csimborasszója forog fenn. Hát látod, metróproletár, meg lett kérdezve a véleményed, vagy igen-e.

Egyébként meg, ha annyira nem tetszik a megbonthatatlan satöbbi égisze alatt felújított metró, akkor mit vacakolnak az emberek a föld alatt? Mér’ nem repülnek például? (Ki magángépen száll fölébe „potyautasként”, annak busás kifizetőhely e táj. S nem tudja… de hát miért kéne tudnom, vazze’? Vörösmarty Mihály? Talán letelepedésikötvény-bróker a fószer, vagy az uniós pénzek lenyúlásának góréja, földmutyik intézője, netán partiarc Ibizán? Valaki, aki számít?)

Úgyhogy nyugalom, no pánik! Ezzel a szakmai hozzáértéssel, ami a metró felújítás során a maga hibátlan teljességében mutatkozott meg,

az orosz fél sugárzóan kiváló erőművet fog nekünk építeni.

Páratlan kaland lesz.