Mátyás Győző: Egy Orbán-levél utóélete

2018. január 7., 07:40

Szerző:

 1.

Zolikám, csinálj valamit, hát mégis te vagy a pártban a fő pénzügyi macher. A hülye titkárom tegnap összekeverte az utalásokat. Az egymilliárdot, amit az offshore bankszámlára szántam, tudod, amelyikről riszteljük a lét a nagy játékosokkal, na azt átutalta a Viktor levelében esedékes számlára. (Most csak ennyi lett, de jövő héten megint kétmilliárd fölé megyünk.) Szóval a hülye titkár ezt utalta a kéregetős levélre az ötvenezer helyett, amit oda akartam gurítani. Tedd már meg a korrigálást, mert ha ez a csere tudomásszerzésre kerül, hát engem úgy kispédereznek, mint a… Spédert.

2.

… kicsit a szégyenünkben fordulunk Hozzád, kedves Viktor. Mifelénk úgy dukál, hogy az ember a hálája jeléül s a megbecsülés gyanánt tegezi azt, akit szeret, márpedig te itt minálunk, a faluban a legnagyobb jótevő becsében állsz. Kisnyugdíjasok vagyunk az asszonnyal, és majdnem is megkönnyeztük a figyelmességedet, ahogy a törődés szándokával küldted év végén az utalványokat. Volt hová legyen a helyük, el is költöttük őket mingyárást. Tudod jól, karácsony volt, a csekélyke nyugdíjból, amit tudtunk, a családra fordítottuk, úgyhogy most kifutottunk a pénzből. Pedig adnánk mi lelkesen a te bármilyen célodra a tőlünk telhetőt. De most nem telik, tényleg nem. Kicsit szemlesütve kérnénk, tudnál-e szólni a Lőrinc barátodnak, hitelezne meg minket valamicskét, adná fel a nevünkben az összeget, s ígérjük, megadjuk mi kamatostul hamarosan.

Fotó: Facebook/Simicska Ádám

3.

Vázlat egy készülő cikkhez

− Mi ez a kuncsorgás?

A, Részint sima pénzmosás. Felhízlalták az oligarchákat → a lopott pénzből most visszacsorgatnak valamennyit. De ez aprópénz.

B, A bázis frissítése, a potenciális szavazók „megkötése”. Aki ad, az majd szavaz is rájuk.

C, Romlott hatalmi játszma → az állami szervek gátlástalan használatával anyagilag ellehetetlenítik az ellenzéki pártokat. Ezek más választás híján „kéregetni” kényszerülnek.  A lopásból épült dúsgazdag hatalmi vállalkozás maga is „lakossági pénzgyűjtésbe fog” → mutatni, nekik mennyivel többen és többet adnak.

D, A főnök a pártja nevében és javára kíván tarhálni a nem létező Soros-terv elleni küzdelemhez. Amit eddig „a szinte korlátlan anyagi erőforrással” bíró kormány vívott. ↔ Tiltott pártfinanszírozás esetével van dolgunk?

4.

Fizetünk, és kész. Mégis mit gondolsz, meddig maradhatok még egy állami cégnél humánstratégiai és tervezésfejlesztési operatív követelményprofil helyettes főelőadó, ha nem mutatom a lojalitást? A Józsi a marketingről már kifeszített egy Vesszen Soros! molinót a házára! Úgyhogy fizetünk.

Békekölcsön, érted, békekölcsön.

5.

Bár nem tudok róla, hogy rajta lennék a Kubatov-listán, levele megtalált. Mindjárt a harmadik mondat olvastán elképzeltem, ahogy a Soros-terv görbe karmokban végződő óriási szőrös mancsokat növeszt, és tövestől tépi ki a migránsfogó kerítést a helyéből. Merthogy az Ön munkatársai, sajátos fényben feltüntetve ezzel Önt is, a következő frappáns mondattal bocsátkoztak harcba az ördög hasonmásának ábrázolt milliárdos ellen: „útjában állunk a Soros-tervnek, amely le akarja bontani a határkerítést…” Én messzemenőkig osztozom abban a vágyban, hogy Magyarország megmaradjon magyar országnak. Ennek legfontosabb feltétele, hogy legalább alapfokon beszéljük a saját anyanyelvünket. Felteszem, szép summa jön össze ebből a kéregetésből: tellene ebből egy alapfokú magyar nyelvtanfolyamra.

6.

A szomszédot hallanád, az ilyen nehézsúlyú simlis, valami termékbemutatós ügynök, hát az áradozik ezekről, azt mondja, szerinte ez a cinizmus csúcsa. De ezt ő elismerőleg említi. Csettintve. Azt mondja: miközben az emberek orra előtt nem talicskával, hanem tehervagonnal lopják a közpénzt, eközben évekig átverik, etetik a népet egy soha nem is létezett termékkel, a Soros-tervvel, meg a hozzákapcsolt fiktív szolgáltatással − és újra meg újra megválasztják őket. Ráadásként most még meg is fizettetik velük az egész átverést. És szerinte még ki is röhögik őket.

A szomszéd majd szétrobban az irigységtől.

7.

A Dezső egész nap a csekkjével hadonászik, mindenkinek az orra alá dugja, hogy bezzeg ő, hát küldött tízezer forintot. Errefelé az nagy pénz, még az is csoda, hogy a Dezső honnan kerítette azt az ezret, amit valójában elküldött. Nyilván lopta, mint… de csitt. Mert ordít a szelvényről, hogy utólag rajzolt oda egy nullát, meg írta az ezer elé a tízet, hogy henceghessen vele, ő mekkora Fidesz-fun. Pedig, még ha kijózanodna, se tudná, hogy milyen pártok vannak. De most még a közlemény rovatba is beírta a nevét. Biztos, ami biztos.

8.

Mi, hogy a régi havernak, a Lajosnak is küldtek levelet?! Vajon neki azt írták, hogy

 – Aggyá pénzt, te g… graffitibajnok!

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.