Markó Beáta: Putyin ipponnal verte Debrecent

2017. szeptember 12. 07:33 - szerző: Markó Beáta

Kertész Ákos évekkel ezelőtt leírt egy mondatot, amelyben a magyarokat jellemezte – szándékosan nem idézzük pontosan –, s ebben szerepelt a szervilizmus kifejezés. A minősítő szavakon oly haragra gerjedt, úgy megsértődött és úgy felháborodott a magyar közvélemény, hogy az idős írót elüldözték hazájából, s meg sem állt egészen Kanadáig.

Debrecen egyetemének szenátusa – nem tudom, aki elnevezte szenátusnak az egyetem vezetését, tudja-e, honnan ered, mit jelent és mivel foglalkozott anno a szenátus – kilencvenszázalékos többséggel megszavazta az orosz elnök díszpolgárrá avatását. Tették mindezt abból az alkalomból, hogy a magyar miniszterelnök legfontosabb ideológiai, külpolitikai, gazdasági, pénzügyi, sportügyi és atomipari szövetségese nem kétoldalú találkozó céljából, hanem kizárólag a cselgáncs-világbajnokság megnyitójára látogatott hazánkba a nemzetközi szövetség és a magyar miniszterelnök meghívására. Nincs is ebben semmi különös, hiszen alig pár hónapja járt nálunk utoljára, s közismert a cselgáncs iránti szeretete, melynek maga is elsőrendű művelője, nyolcdanos mestere.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Hogy milyen kötődése lehet az alföldi város felsőoktatási intézményéhez, azt sűrű homály fedi. Arról sincs tudomásunk, hogy a kelet-magyarországi egyetemen lenne dzsúdótanszék, de ami késik, nem múlik. Az sem ismeretes, hogy az egyetem szenátusa titkos felkérésre hozta-e meg eme nagy horderejű döntését, vagy – amit elképzelni sem tudunk – önszorgalomból, mérhetetlen megfelelési vágyból határozott-e így. Akárhogy is, végtelenül örömteli az egyetemi szenátorok ily mértékű összetartása és egyhangú véleménye. Jó érzés lehet ilyen meghitt, harmonikus munkahelyi légkörben dolgozni, ennyi azonos szemléletű kolléga társaságában. Két tanszék határolódott el a döntéstől, igaz, némi spéttel, néhány nappal az orosz elnök elutazása után eszméltek rá saját ellenvéleményükre.

Korunk aerodinamikai tudása mellett bizony nem egyszerű feladat kiszámítani, mennyi ideig tart a repülési idő Moszkvából Budapestig, így az orosz elnök sajnálatos módon több órával lekéste a világeseményt, amelynek megnyitójára érkezett. Szerencsére a késéssel töltött órák sem mentek veszendőbe. A fővárosban annyival hosszabb ideig nem lehetett közlekedni, viszont a szotyolaárusoknak valószínűleg jelentősen megnőtt a bevételük. Végül összejött a várva várt találkozó, és a két országvezető baráti hangulatban, egymás mellett ülve nézte a dzsúdózók küzdelmét. Majd pár órás itt-tartózkodás és kellemes együttlét után hazasietett a rangos külföldi vendég.

A bátor és független, magukat befolyásolni nem engedő elnökök, dékánok, docensek, tanszékvezetők és tanárok buzgalmát meghálálta az orosz elnök. Oda sem utazott hozzájuk, hogy a helyszínen vegye át díszpolgári kitüntetését. Egy pazar ippont mutatott be nekik.