Léderer András: Hazug, önkényes, kártékony

2018. január 27., 07:35

Szerző:

Egy hazug, önkényes és kártékony javaslatcsomaggal a kormány regisztrációra és illetékfizetésre kötelezne olyan szervezeteket, amelyeket eleve bűncselekménynek számító tevékenységgel, külföldiek jogszerűtlen Magyarországra lépésének és itt-tartózkodásának segítésével gyanúsít. A kormánypropaganda által Stop Soros névre keresztelt törvény azt is lehetővé tenné, hogy az ilyen cselekményt folytató személyt kitiltsák az ország bizonyos részeiről.

Nevetségesnek is nevezhetnénk az elképzelést, miszerint egy bűnelkövető szervezetre pusztán annyi kötelezettséget rónának, hogy „illegális migrációt támogató szervezetként” önbevallásos alapon regisztráljon, és fizessen 25 százalékos illetéket a külföldről kapott támogatás után.

Nem ismerek olyan szervezetet, amely abban segítene külföldieknek, hogy jogszerűtlenül lépjenek be Magyarországra vagy jogszerűtlenül tartózkodjanak az országban. Ha volna ilyen, akkor nem illetéket kellene kivetni rá, hanem azonnal fel kellene jelenteni.

A javaslatnak az idegenrendészeti távoltartást bevezető része nemcsak abszurd – mégis, hogyan lehetne magyar állampolgárral szemben idegenrendészeti intézkedést foganatosítani? –, hanem korlátlan önkényre ad lehetőséget. A javaslat szerint azt, akiről a belügyminiszter megtudja, hogy külföldieket segít a Magyarország területére való jogszerűtlen belépésben vagy itt-tartózkodásban (tehát bűncselekményt követ el), egyszemélyi döntéssel kitiltja a schengeni határ nyolc kilométeres körzetéből, ideértve Budapest egyes részeit is a nemzetközi repülőtértől számítva. Tehát ha a belügyminiszter valakit bűncselekmény elkövetésével vádol, nem feljelentést tesz ellene, hanem kitiltja az ország egy részéről.

A törvénycsomag emellett a független és sokszínű magyar civil társadalom tönkretételére irányuló többéves lépéssorozat legújabb fejezete is. A kormány sunyi módon elrejtve úgy szigorítaná a civil szervezetek közhasznú státusának feltételeit, hogy ennek következtében számtalan szervezet, függetlenül attól, mivel foglalkozik – kutyaotthont tart fenn, szegényeknek nyújt támogatást, oktat, környezetvédelmi feladatokat lát el, ingyenes jogi segítséget nyújt –, el fogja veszíteni az e státusszal járó előnyöket. A javaslat ugyanis ahhoz kötné a közhasznú státust, hogy a szervezet a bevételének legalább felét magyarországi forrásból szerezze, és a külföldről kapott pénz felével megegyező egyszázalékos felajánlást gyűjtsön. A legtöbb közismert szervezet a bevételének elenyésző részét szerzi a személyi jövedelemadó bevallásakor tett felajánlásokból, ezt bárki ellenőrizheti nyilvános, online is elérhető pénzügyi beszámolóikban.

A mostani javaslat szerint ha egy szervezet kapott mondjuk tízmillió forint adományt külföldről, de emellett „csak” hárommillió forintot gyűjtött egyszázalékos felajánlásokból, elveszti a közhasznú státust. Ettől kezdve elesik egy sor pályázati lehetőségtől, mert ezek jelentős részének feltétele a közhasznú besorolás. A cégek is csak közhasznú szervezeteknek adományozhatnak kedvezményesen, így a státus elvesztésével a magánszférából is jóval kevesebb támogatásra számíthatnak az érintettek.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezen felül a közhasznú szervezetek által segített embereknek nem kell adózniuk a szervezettől kapott támogatás után. Ez teljesen logikus, hiszen attól közhasznú egy szervezet és attól végez közhasznú tevékenységet, hogy működése közösségi célokra irányul, amelyekre nagy szükség van, s közcélként elismertek, de az állam nem tudja vagy nem akarja ezeket elvégezni. Olyan fontos ügyekről van szó, mint például a környezetvédelem, a fogyatékkal élők segítése, az oktatás, a szegény gyerekek nyári táboroztatása vagy az ingyenes jogsegély azoknak, akik nem engedhetnek meg maguknak ügyvédet. A javaslat az e tevékenységeket végző szervezetek ellehetetlenítésével tovább növeli a legelesettebb emberek kiszolgáltatottságát és reményvesztettségét. A jövőben adózniuk kell majd, mert nem állami szereplő nem állami pénzből nyújtott neki segítséget. Ha ezt a törvényt ebben a formában elfogadják, sokaknak adót kell majd fizetni az „ingyenes” tanszerek vagy az „ingyenes” nyári tábor után.

A javaslatcsomag, az összes pontatlanságával, gumiszabályával, fellengzős címeivel és médiakampányával nem a magyar állampolgárok biztonságát erősíti, hanem az önkényt.

Ez a csomag hazug: nem a migrációról, pláne nem Soros Györgyről szól. Ez a csomag önkényes: tisztességes eljárás és bírósági ítélet nélkül, a belügyminiszter egyszemélyi döntésével akar bűnössé nyilvánítani magyar állampolgárokat, tömegesen tenne tönkre nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtó szervezeteket. Ez a csomag kártékony: le akarja rombolni a független magyar civil közösségeket, a közhasznúságot a kormányzati akarattal tenné egyenlővé. Holott a kettő távolról sem ugyanaz.

Ennek a hazug, önkényes és kártékony folyamatnak megálljt kell parancsolni. Nem csupán azért, mert nem jó olyan országban élni, ahol a kormány ellehetetleníti a társadalom számára fontos tevékenységet végző közösségeket, hanem azért is, mert egy ilyen országban egyáltalán nem is lehet élni. 

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.