Kapitány Szabó Attila: Tyukod tornyai

2017. július 10. 07:40 - szerző: Kapitány Szabó Attila

Tornyot sok mindenből lehet építeni. A legtöbben kővel, vassal, betonnal, esetleg fával próbálkoznak.

Nem is épül sok, legfeljebb nagy nehezen egy-egy. De Tyukodon ráéreztek, nem az anyag a fontos, hanem az, hogy az Európai Unió pénzéből csinálják. És lássatok csodát, az ország keleti csücskében fekvő településen négy év alatt tizenegy kilátótornyot építettek. Hát mi ez, ha nem siker?

Büszkék is lehetnek a tyukodiak. Találékonyságuknak messzi földön híre ment. Ha Brüsszelből esetleg nem látják is a 264 millió forint közösségi támogatásból síkra épült kilátókat, a televízióba és az internetes portálokra azért csak bekerült, hogy

Tyukodon még az egyszerű közmunkásoknak is sikerült megfejniük az Európai Uniót. Semmirevaló beruházásokra kértek pénzt, és hála a közreműködő kormányzati intézményrendszernek, kaptak is.

Míg mások évekig hiába írják az üzleti terveket, pályázatokat, és egy megveszekedett garast sem nyernek olyan ötletek megvalósítására, amelyekkel aztán még később is munka lenne, addig Tyukodon egymás után nőttek ki a földből az értelmetlenség gyorsan felhúzható emlékművei. És ezekkel aztán nincs gond. Míg azok, akik valami hasznosat szeretnének csinálni, ha kapnának is pénzt, később akár csődbe is mehetnek, addig a tyukodi kilátók állnak, és a leleményes ötletgazdák máris milliókkal gazdagodtak.

De nem ők az elsők. Hiszen Brüsszelben látszólag évek óta nem szúr szemet, hogy az uniós alapok pénzéből Magyarországon senki által nem látogatott labdarúgó-stadionok, utasok nélkül zakatoló kisvasutak létesülnek. És ezzel ugyancsak helyiek gazdagodtak. Ha nem is közmunkások, inkább mondjuk korábban kétkezi munkával semmire sem jutó gázszerelők, a miniszterelnök barátai, családtagjai.

Olyanok, akik aztán tényleg nagyban veszik palira az Európai Uniót. Hiszen még a Brüsszel elleni médiakampányok milliárdjait is közösségi pénzből fizetik ki saját cégeiknek.

Az meg már kit érdekel, hogy olyan közösségi támogatásokat magánosítanak, amelyeket eredetileg azért találtak ki, hogy Magyarország esélyt kapjon gazdasága felzárkóztatására? Munkahelyek létesítésére, versenyképes termékeket előállító, szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások életre hívására. Bármire, csak nem a semmibe bámulókat szolgáló kilátótornyok építésére.

De fogadjuk el, a kormányzati mintát követve Tyukodon ez sikerült. Néhány év múlva legalább lehet majd szidni az Európai Uniót, mert a különféle felzárkóztatási, gazdaságfejlesztési programok lejártára hivatkozva esetleg nem ad több pénzt.

Akkor majd a munka nélküli szülők korgó gyomrú gyerekeinek is lehet anekdotázni arról, milyen igazuk is volt azoknak, akik már régen megmondták, hogy Brüsszelt meg kell állítani. És a jól megérdemelt közmunka után a kocsmában is lehet elmélkedni a magyar fociról, a Tyukodot soha el nem érő kisvasutakról.