Ceglédi Zoltán: Még egy rossz kör

2017. augusztus 24. 09:32 - szerző: Ceglédi Zoltán

Talán illúzió, de azt remélem, hogy már csak egy rossz kör vár az ellenzékre, és aztán megpróbál okos, tisztességes és vállalható megoldásokat keresni.

Még nem most, persze. Még egy rossz kör mindenhol lesz. Jó eséllyel jön valami kihisztizett, kizsarolt, jellemtelen összefogósdi 2018-ra, a pánik megint felülír mindent. A jogos pofon, amit ezért kapnak, talán a csapat felét kiviszi az ablakon, míg a másik fele arra jut, hogy nem a kevéske, a Facebookot teleüvöltő nyugdíjasnak csinál politikát, és nem a névtelenül trágár gazemberek blogposztjaihoz szabja a véleményét.

Onnantól nem a Fidesz aktuális kampányát „ígéri vissza” pepitában, azaz nem azon versenyez, hogy tud-e ellenzékből is olyan rasszista (Pásztor Albert és a cigányozó „demokraták”), olyan ordenáré (az LMP–Momentum-csata minden perce), demagóg (MSZP és a 13. havi nyugdíj), kerítéspárti (Hiller István ugyebár nem tud jobbat) lenni, mint a Fidesz. Még egy rossz kör, egy, a ma ismert adatok és a ma látott teljesítmény alapján a Fidesz által megnyert választás, és talán az ostobaság és gazemberség helyett új irányt vesz az ellenzék maradék része.

Kérdés, hogy a 2019-es önkormányzati, illetve az EP-választás része lesz-e ennek a rossz körnek. Talán igen. Talán két év múlva még egyszer feltakarnak az úgynevezett Kerületi Szocik. Azért nagybetű, mert nem az összes budapesti szocit jelenti, hanem azokat a fővárosi MSZP-s bűnözőket, akik a Fidesszel közösen lopnak, és ezt a szocialista párt vezetése évtizedes tehetetlenséggel, tehát cinkossággal nézi. Most épp Molnár Gyula, aki pedig pontosan tudja, hogyan megy ez.

Szóval lehet, hogy a Kerületi Szocik két év múlva még kizsarolnak a pártból valami összefogósdit, a betelefonáló „demokraták” meg ehhez valami falusferencoid összefogós főpolgármester-jelöltet. Talán lesz még egy rossz kör az önkormányzati választásokon, és talán ez lesz az EP-voksoláson is, továbbra is a problémás pártbeli figurák brüsszeli deponálására használva azt.

A reményem az, hogy még egy-egy rossz kör van mindezekből. Hogy aztán a Momentum utáni nemzedék is belép a politikába, ami aztán tényleg tiszta, mint a hó, és ugyanakkor az esti beszélgetős műsorokban cirkuláltatott, sok-sok Dr. Múltidő és Prof. Valaha már senkit nem tud meghülyíteni azzal, hogy minden mindegy, dobd el az el­­vei­­det, a józan gondolkodást, tisztességet és emberséget, mert most az ördöggel kell cimborálj az ördög ellen, hazudnod kell a hazugságról, elárulnod az árulást. A balos újra balos lesz, a konzervatív büszkén konzervatív, a liberális sem tagadja le vagy írja körül gyáván nemzetiszabadelvűzve – hiszen már mit veszíthet?

Az utolsó rossz kör huzata talán kiviszi a 2006 óta beállt, rothadó, penészes levegőt, a magába beleposhadt kvázibaloldal meg titkosliberális rész elhalt részei távoznak, és talán lesz újra élet. Nem most, nem, most még egy darabig, az utolsó körben egyre rosszabb lesz. Egyre hangosabban fognak üvölteni a magukat valami fura, érthetetlen okból demokratának nevezők, és ahogy Bajnait kinyírták, ahogy az ellenzék összes esélyét elveszik hét éve az elvtelenségükkel, az összefogósdi ostobaságukkal, a hazug erőszakosságukkal, úgy igyekeznek majd most is.

Túl kell élni őket. És ha meglesz, amit ezek a minden mindegy nyomorultak akarnak, és persze Orbán ünnepel a végén, onnantól tényleg ne hallgassatok rájuk. Ha az elvtelenség és hazugság koalíciója, a Mindegy Párt indul 2018-ban, akkor az eredményhirdetés éjszakáján emlékezzetek azokra, akik ezt kierőszakolták – és onnantól mondjatok nekik nemet. Legyen helyettük újra igényünk az igazságra, a tisztességre, az őszinteségre, és amikor valaki azzal jön, hogy jaj, hát az elvekkel meg az igazmondással mit akarsz, akkor közöljük vele, hogy a hazugságaid miatt romlott el minden, takarodj innen, gazember. Ez volt az utolsó rossz kör, amit neked köszönhettünk.