Ceglédi Zoltán: Jobbra át, balra át, irány a kudarc!

2018. május 4., 07:41

Szerző:

Tudom, hogy senkit nem lepek meg ezzel, de nem gyönyörködtet a szélsőjobboldal és a ki tudja, milyen stádiumú baloldal kudarcnásza, amelyhez szomorúan kopott házasságközvetítők tartanák a gyertyacsonkot. Sokat írok és beszélek arról is, hogy nincs olyan, hogy baloldali jobboldali meg jobboldali baloldali. A választók szerint sem, a DK-nak nincsenek konzervatív szavazói, hagyományos-archaikus baloldali párt lett, helyesen, a jobboldaliságot baloldaliaknak áruló MoMának és más hasonló projektnek meg semmilyen szavazói sem.

Voltak persze sikeres próbálkozások jobboldali szavazók ellenzéki elérésére. Sőt a Fidesz 2014 és 2018 közötti markáns kudarcait mindig ilyen szereplőktől szenvedte el, az időközi győzelmeket jellemzően nem baloldali kihívók aratták. Az egyetlen kivétel az eleve szoci újpesti mandátum megtartása volt, de azt is a kvázi-KGB-s „Imre bácsi” hozta, aki már nincs az MSZP-ben. A többiek viszont? Nagyon-nagyon nem balosak! Kész Zoltán időközi győzelmét jobboldali, harcosan kapitalista szereplőként érte el, aki az elején kijelentette, hogy nem az MSZP–DK és egyéb balos pártok jelöltje, nem szocialista programot visz (győzelmi buliján állítólag proszit helyett azt kiáltozták, hogy profit – ez sem egy Marxba ojtott Varufakisz, ugye). Teljesen világos volt, hogy kiábrándult fideszes szavazók számára is vállalható jelölt. A következő, Rig Lajos meg? Jobbikosként neki még a nagyon kopasz, önkényuralmi tetoválást rejtegető széljobb profilt kellett oldania, „csak” jobboldalinak, felelős kórházi embernek tűnni. Nem állt össze a baloldallal, sőt kifejezetten erős ellenjelöltet kapott, a mindkülönben kiváló Pad Ferencet (zárójelben: egyszer meg kéne próbálni a húszmilliós Audikkal furikázó, budapesti ruhagyurik helyett ilyen szakszervezeti emberekkel szocialista pártot csinálni). És Rig nyert! Jobboldali jelöltként. Hát a friss hivatkozási alapunk, Márki-Zay Péter? A legelején világossá tette, hogy nem a baloldali pártok jelöltje, karakteresen konzervatív programmal. Fellépése, története az, amit a húsz évvel ezelőtti Fidesz még polgárként árult, majd árult el. És nyert! Jobbosként.

Most pedig nézzük, mi történik, ha beletunkoljuk az eredetileg konzervatív, jobbos szereplőket a balos-összefogós salsaszószba! Kész Zoltán az idei választáson elsőként ismerte el vereségét. Nem építette meg a konzervatív, jobbos fickó képét a győzelem után, balos figurákkal egyeztetett, a koordináció összekente, jobboldali voksokra aligha aspirálhatott. Rig Lajos is kikapott. Amíg Vona a hanukás képeslapot körmölte, a korábbi vidéki hídfőállásokat elhanyagolták, Dunaújvárost kivéve sehol nem nyertek egyénit. Hódmezővásárhely pedig ismét fideszes bázis, Márki-Zay addig gázolt a taktikai visszalépős kulimászban, amíg őt is összefogta az összefogás. Az ilyen.

Mi tehát a feladat? Nem összekutyulni végre a magát baloldalinak mondó közösségeket a valódi jobboldal megteremtésén dolgozókkal. Különben a végén csak azok maradnak a placcon, akiknek minden mindegy. Nem több, hanem egyre kevesebb szavazó lesz.

Hagyják Márki-Zayt anélkül jobboldali politikát csinálni, hogy naponta számot kelljen adnia arról, hogyan fog össze a ballal. Bármilyen csábító számára a fővárosi médiakotkodácsolás, ő maga is úgy jár el helyesen, ha eredeti vállalásához tartja magát. És mindenki más is, aki jobboldali, konzervatív értékeket vall, tessék nyugodtan felvállalni, hogy önök másfajta szociális rendszert képzelnek el, szeretik az egykulcsos adót, privatizálnák a postát és vizitdíjat szednének a háziorvosnál. Vállalják fel büszkén a különbséget. Ne hazudják az összefogós színpadon állva, hogy „választási programjaink összefésülhetők”.

Nem lehet, nem kell és nem is szabad „összefésülni”. Sikeres, élhető és szerethető Magyarország csak akkor teremthető, ha végre őszintén beszélünk magunkról és másokról. A baloldali nem jobboldali, a jobboldali nem baloldali.

Aki pedig le akarja váltani a Fideszt, az azon dolgozzon, hogy a jobboldali kihívó azáltal erősödjék, hogy Orbán Viktortól vesz el szavazókat, a baloldali, pláne liberális (ez sem ugyanaz) pedig új szavazókat hozzon be a rendszerbe. Akkor lesz változás. 

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.