Ceglédi Zoltán: Hozzák az árulók a paktumajánlatot

2018. július 27., 08:43

Szerző:

Biztosan említettem már a meggyőződésemet, hogy minden politikai szituációra ráhúzható A Keresztapa első két részéből valamely séma. Minden megtörtént már a Corleone család körül, ami a közügyek intézése során felmerül.

Mint amikor az öreg Vito arra figyelmezteti az örökébe lépő fiát, Michaelt, hogy az az emberük, aki majd az aktuális ellenség, Barzini tárgyalási ajánlatát hozza, maga is már Barzini lekötelezettje. A Don temetésén az egyik nagy hatalmú caporegime, az elhunyt Don fiatalkori barátja, Tessio lép Michael mellé, és tolmácsolja Barzini fals paktumjavaslatát. Áruló.

Mindez pedig akkor jutott eszembe, amikor a fideszes EP-képviselő, Schöpflin György Népszavának adott interjúját olvastam. A címe is elég kifejező, miszerint Kizárhatja a Néppárt a Fideszt, de ennek lesznek következményei. Röviden: a fideszes politikus szerint elég nehéz lenne őket kirakni az európai konzervatívok frakciójából, de ha ez mégis megtörténne, akkor összeállhatnának végre az euroszkeptikus(nak becézett szélsőjobbodali) pártok, és ügyesen szétverhetnék az Európai Uniót. Ami pedig jelen értekezés szempontjából még érdekesebb, az a válasza a kérdésre, hogy szerinte hogyan juthatna ki a zsákutcából a magyar baloldal („mint politológust” kérdezték, oké, remélem, legközelebb Deutsch Tamás jogi tanácsait is kikérik).

Három tippje közül az egyik ez: „Az ellenzék magára vonatkozóan döntést hoz: abbahagyjuk a lejáratást, és egy paktumot szeretnénk kötni a kormánnyal. Hollandiában ezt megtették 1917-ben: a különböző politikai közösségek megállapodtak egy ilyenben, és bár azok a társadalmi csoportok, amiket képviseltek, viszonylag elszigeteltek voltak egymástól (ez volt az úgynevezett »oszlopos társadalom«), az elitek egyeztettek, és ezzel egy évtizedekig jól működő, stabil politikai rendszert hoztak létre. Ezt éppen a nagyszabású bevándorlás bolygatta meg. Egy ilyen megállapodást el tudok képzelni Magyarországon is.”

Most kifejezetten örülök, hogy nyomtatott lapban jelenik meg a cikkem*. Két okból: egyrészt így az első (második, ötvenedik) szándékra felmerült jelzőimet ki kell húznom, mert úgy nem nyomtatnák ki. Másrészt pedig le is lehet tesztelni az elméletemet, mire megjelenik a lap: az interjú publikálásakor, szombaton írom e sorokat, önök a következő csütörtökön olvassák. Az az állításom, hogy a fenti paktumajánlatot minimum az MSZP (–Párbeszéd) és az LMP egyes politikusai már ma, szombaton körbeküldték „na ugye” tárggyal a belső fórumaikon. Azt állítom, hogy elő fog még kerülni a paktumajánlat elnökségi üléseken mint „megfontolandó gondolat”, a bátrabb-gátlástalanabb szereplő tévéstúdióban vagy a minyonjai által szerkesztett online felületeken is méltatni fogja. Ezzel megy bazsalyogni Tusványosra, és ennek tudatában szavazza meg legközelebb a Fidesszel a kerületi lopást.

Miközben az egy totális félreértés (mármint a baloldal részéről, a Fidesznek ez taktikai állítása), hogy azért vannak zsákutcában meg azért nem szavaznak rájuk az emberek, mert az ellenzéki pártok nem azt mondják, mint a kormánypárt. Ellenkezőleg: azért nem szavaznak rájuk, mert nem mondanak mást! Akinek tetszik a Fidesz mondandója, az Orbánra szavaz, aki mást akarna, az undorodva szemléli, miként próbál belebújni az úgynevezett baloldal a Fidesz alfelébe (feszegetjük a kinyomtathatóság határait), és messzire menekül. De ettől még körbe fog menni a cikk a „baloldali” (haha) fórumokon, na ugye, itt a megoldás, kössünk paktumot, és akkor majd…

Ugyan.

Kedves MSZPM-es és LMP-s olvasók, hadd mondjak valamit azokról, akik nálatok ezt a paktumot majd reklámozzák. Hadd mondjak valamit a paktum híveiről, olyat, amit igazából ti is tudtok róluk. Ők a maguk egyéni, morális-financiális szintjén ezt a paktumot már rég megkötötték. Ezért él valaki vezető ellenzéki politikusként a NER nyolcadik évében is olyan anyagi körülmények között, mintha Mészáros Lőrinc balkézről való gyermeke lenne, illetve ezért nyalja körbe vagy minimum hagyja karaktergyilkos támadás nélkül a kormánypárti propaganda. Ő már fideszes a szó praktikus értelmében. Jól megél belőle, és sajátos „baloldalisága” egészen kompatibilis a Fidesz politikájával.

Egyébként az öreg Tessio lebukás utáni, utolsó szavai ezek voltak:

– Mondd meg Michaelnek, hogy csak az üzlet miatt csináltam. Őt kedveltem.

Ennyiben volt jobb minőségű az olasz-amerikai maffia személyzeti politikája és szilárdabbak belső etikai normái azon magyar „baloldali” közösségekénél, ahol a fideszes paktumok köttetnek. És igen, az is bűnös, aki „csak” gyáván félrenéz.

*: Kedves olvasóink, az írás eredetileg a 168 Óra hetilap csütörtöki számában jelent meg.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.