Balázs András: Megtűrt erőszak

2017. november 6., 09:13

Szerző:

Kortárs alkotók tiltakoznak a fiatal lányokat módos férfiak számára közvetítő Puncs.hu szellemiségének térnyerése ellen. Az oldalt jegyző Weiler Péter művész-üzletember tevékenységével szemben fellépők azonban elkéstek. 2013-ban Magyarország legismertebb webstricije ünnepelt vállalkozóként vonult be a köztudatba. A Gattyán György által alapított Livejasmin.‌com szintén nehéz sorsú – jellemzően kelet-európai és harmadik világbeli – lányokra alapozta sikerét. Az interaktív pornócsatorna jelentős nemzetközi keresletre talált. A kőművessegédből lett nagyvállalkozó munkásságát a sajtó mértékadó szereplői üzleti innovációként tálalták.

A felhasználók által instruálható webkamera-előadók Gattyánt alig egy évtized alatt milliárdossá tették. Bár a kétezres évek második felére cégbirodalma az erotikus szolgáltatásokat meghaladó befektetésekkel bővült, a Docler Holding zászlóshajója a virtuális nyilvánosház maradt. A Forbes magazin leggazdagabb magyarokat bemutató kiadványának 2014-es listavezetőjével már egy évvel korábban Friderikusz Sándor kedélyeskedett. A korabeli interjúkhoz hasonlóan az ATV közéleti műsora is hanyag eleganciával siklott át az üzleti modell etikai vonatkozásain.

A hazai művészvilág meghatározó alakjainak kiállása revelatív erejű. A szexipari vállalkozók morális értelemben semmivel sem különbek a körúti futtatóknál. A kiszolgáltatott embereken nyerészkedők részéről olcsó kifogás a beleegyezés. A prostitúció a szexuális erőszak társadalmilag megtűrt formája. A Puncs.hu létrehozásához közpénzt is bevonó tulajdonos védekezése átlátszó. Miközben Weiler az anyagi igények őszinte kimondásával takarózik, a „társkereső” éppen a szociális drámát hallgatja el. A sugar baby kapcsolatok a hatalmasok és alárendeltek viszonyára épülnek. Az erre kényszerülők egy jobb élet reményében menekülnek tehetős férfiakhoz. Noha a szexmunkának sokféle típusa létezhet, az érintettek mindegyike lelki és fizikai integritását bocsátja áruba.

Az áldozathibáztatók örökzöld érvei nem adnak felmentést. A pénzért, jólétért, karrierért kierőszakolt aktust az esetek többségében a magasabb státusúak kezdeményezik. Az egyenlőtlen kapcsolat lényege, hogy az erősebb fél diktálja a feltételeket. A szereposztó dívány és a nők tárgyiasítása egyaránt társadalmi termék. Az aszimmetrikus viszonyok népszerűsítéséhez a kereskedelmi televíziók is hozzájárulnak. A Viasat3 Feleségek luxuskivitelben című műsora egyszerre korbácsolja fel a nőellenes indulatokat és teszi elfogadottá a kitartottságot. Autonóm minták helyett azt sugallja, hogy a nők csupán gazdag férfiak szexuális segédeszközeként érvényesülhetnek. Nem véletlen, hogy a Puncs.hu a valóságshow kiemelt támogatója. Ahogyan a párkapcsolati erőszak, úgy a nők elnyomásának rafináltabb módjai sem kizárólag az iskolázatlan rétegek sajátosságai. A kerítőoldalak marketingkampánya világszerte egyetemista és főiskolás fiatalokat vesz célba.

A petíció megfogalmazói mellett a Párbeszéd és az Együtt politikusai is a honlap bírósági megszüntetését követelik. Erkölcsi érzékük nem csal, ám a jogi minősítésben tévednek. Bár az oldal működtetése a prostitúció elősegítésének tényállását súrolja, a felek között nem csupán a testiség jelenik meg árucikként. A pénzes férfiak mellé szegődők a magánszféra egészét rendelik alá pártfogóiknak. A nők lealacsonyító ábrázolását, kényszer szülte felajánlkozást nem lehet jogi eszközökkel meggátolni. A románcnak álcázott abúzus fölött azonban nem szabad szemet hunyni. Az üzleti siker, a társadalmi pozíció nem igazolja a férfi privilégiumok létjogosultságát. Magyarország akkor válhat élhetőbb közeggé, ha a kiszolgáltatottak védelmében széles körű összefogás alakul.

Sárosdi Lilla története azért dagadt országos botránnyá, mert túlmutat a színésznő megaláztatásán. Nemcsak a szexuális ragadozóknak, hanem minden elnyomónak üzen. Sem a hálószobákban, sem a közéletben nincs helye a hatalommal való visszaélésnek. 

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.