Itthon

Vajon mikor találkozik Trump Orbánnal?

A Polfogadás játékban az aktuális fogadási események közül a legnépszerűbbek között van Orbán Viktor miniszterelnöknek az új USA-elnökkel való lehetséges találkozójára vonatkozó, valamint a minimálbér-emelés hatásait firtató.

Nyáron egyértelművé tette „politikai preferenciáját” a magyar miniszterelnök, amikor Donald Trump menekültekkel kapcsolatos politikáját és rajta keresztül az elnökjelölt személyét támogatta. A húzás bejött, és érezhetően sorban áll a magyar politikai vezetés a babérok learatására. Trump győzelmét egy új politikai korszak kezdetének tartják, ezért szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy mikor lesz az első találkozó a két ország vezetője között.

A Polfogadáson arra lehet téteket tenni, hogy január végéig kiderül-e, hogy mikor lesz az első személyes találkozó a két vezető politikus között. Ez mindenképpen politikai siker lenne a magyar vezetés számára, hogy a január 20-án hivatalba lévő elnök adminisztrációjával ilyen rövid idő alatt sikerül időpontot egyeztetni. Ugyanakkor a fogadók 93 százaléka nem gondolja azt, hogy ilyen erősek lennének Orbán Viktor washingtoni kapcsolatai, és nem várja, hogy erre a bejelentésre sor kerüljön ebben a hónapban.

Jellegét tekintve teljesen más ügy, de belpolitikai hatása talán nagyobb is a minimálbér-emelésnek, mint egy esetleges Orbán–Trump-találkozónak. Egyre több érdek-képviseleti szerv vetette fel, hogy egyes vállalkozások számára komoly terhet jelent a magasabb minimálbérre és garantált bérminimumra való átállás.

Felvetődött, hogy a kormánynak valamilyen segítséget kellene nyújtania, és az egykulcsos adóra való átálláshoz hasonlóan pályázati alap legyen, amelyhez a nehéz helyzetben lévő cégek fordulhatnak. Erre nem reagált a kabinet.

A Polfogadás eseményei között arra is lehet fogadni, hogy január 20-ig hoz-e döntést a kabinet egy ilyen, vállalkozásokat segítő támogatási rendszer létrehozásáról. A fogadók 17 százaléka hisz csak ebben, a többség úgy látja, a kormány nem akar további segítséget nyújtani.