Külföld

Újra nyomoz Netanjáhú ellen az izraeli rendőrség

Mennyire szorul a hurok Benjamin Netanjáhú torka körül? És egyáltalán: lebukhat-e az izraeli politika legnagyobb túlélője?

A miniszterelnöki rezidenciát fekete árnyékoló panelekkel vették körül, hogy az épület körül gyülekező fotósok, filmesek, újságírók ne rögzíthessék a benti mozgásokat. A Haarec című lap riportere ugyan tudósított róla, hogy a kormányfő egyik ügyvédje elhagyta a jeruzsálemi rezidenciát, de arról csak találgatnak a lapok, mi is történik odabenn. Az a legnagyobb kérdés, hogy összegyűlt-e annyi terhelő bizonyíték, ami elég a vádemeléshez. Hívei szerint Netanjáhúnak akkor sem kell lemondania, ha vádat emelnek ellene.

MTI/EPA/Jim Hollander

Mennyire szorul a hurok Benjamin Netanjáhú körül? És egyáltalán: lebukhat-e az izraeli politika legnagyobb túlélője? A miniszterelnök már hosszabb ideje ült a kormányfői székben, mint az államalapító Dávid Ben-Gúrión.

A lehetséges bukás nem politikai okok miatt fenyegeti a Bibi néven emlegetett 67 éves politikust, hanem a korrupciós vádak újabb hulláma érte el. December óta vizsgálódik az izraeli rendőrség a miniszterelnök ügyei körül, s ezen a héten újabb kihallgatás lesz, ezúttal annak a többórás hangfelvételnek az ügyében, amely Netanjáhú és Arnon Mozes sajtómogul beszélgetéseit rögzítette. A pár éve rögzített alkudozás arról szólt, hogy változtat-e Mozes lapja, a Jediot Aharonot (JA) a miniszterelnök politikáját élesen bíráló hangnemén. Ezért cserébe Netanjáhú azt ígérte, hogy korlátoznák a JA  legnagyobb konkurensét: az Jiszrael HaJom nevű ingyenes laptól elvennék a hétvégi kiadás lehetőségét.

Azt azért tudni kell, hogy a Jediot Aharonot egyértelműen uralta az izraeli lappiacot, amíg nem jelent meg az ingyenes újság, amelyet Sheldon Adelson amerikai zsidó kaszinómágnás adott ki. Adelson Bibi nagy híve, s a lap olyannyira a miniszterelnök szócsöve, hogy az komolyan zavarja Netanjáhú jobboldali szövetségeseit. Adelson több tízmillió dollárt fektetett a kevéssé jövedelmező vállalkozásba. Az izraeli törvények nem teszik lehetővé, hogy a nagytőke finanszírozza a politikusok választási kampányait, s nem engedélyezett az sem, hogy (ahogy az USA-ban) politikai akcióbizottságokon keresztül pénzeljék a kampányt. Egy – ráadásul ingyenes – hatalmas példányszámú lap sokszoros előny Netanjáhú számára. Mozes családi cége pedig sokat veszített ezen.

A Netanjáhú–Mozes-alku végül nem született meg, de a felvételek kiszivárogtak.

A vizsgálat eközben más szintén súlyos ügyeket is érintett. Ilyen például, hogy Ronald Lauder amerikai milliárdos, aki a Zsidó Világkongresszus elnöke is, fizette az egyik Netanjáhú fiú repülőjegyeit és finanszírozta drága öltönyeit. Egy másik vagyonos ember, az Izraelben született filmproducer, Arnon Milchan drága szivarokkal és francia pezsgővel ajándékozta meg a Netanjáhú házaspárt. Az izraeli miniszterelnök keményen fellépett John Kerry amerikai külügyminiszternél Milchan vízumkérelmét támogatva. Ez is eléggé korrupciószagú.

Netanjáhú igazi teflonpolitikus. Eddig a legtöbb hasonló vád lepergett róla, lehet, hogy a mostani vizsgálatot is megússza. A telefonbeszélgetések arról szólnak, hogy gazdasági előnyöket ajánlott a kedvező sajtóbánásmódért cserébe, s azt is bizonyítja, hogy egy másik kvázi független lappal, az Jiszrael HaJommal sajátjaként bánt. (Egyébként amikor 2014-ben az fenyegette a lapot, hogy egy törvényjavaslat fizetőssé teheti, Netanjáhú feloszlatta a Kneszetet, hogy így állítsa le a kezdeményezést.)

Bibi fantasztikus manőverekkel tartotta eddig magát a hatalomban. Kész volt bármely párttal koalícióra lépni, nem voltak sem ideológiai, sem vallási skrupulusai. Az izraeli publikum izgatottan követi az eseményeket.