Véletlenül találtak másfél millió pingvint

2018. március 2., 16:51

Szerző:

Adélie-pingvinek teljességgel ismeretlen, hatalmas kolóniájára bukkantak kutatók a Veszélly-szigeteken. Az Adélie-pingvinek azok a pincérfrakkos madarak, amelyek a leginkább hasonlítanak egy rajzfilm- vagy plüsspingvinhez. Az elmúlt évtizedekben azonban egyre csökken az állományuk: az Antarktisz partvidékén és a környező szigeteken a becslések szerint úgy 5 millió élhet belőlük – írja az Index. 

Most azonban egyszerre másfél millió új pingvint találtak. A felfedezés a romantikus nevű Veszély-szigeteken (Danger Islands) történt, a Weddel-tengeren.

Fotó: AZ Animals

A szigetek elzártságának köszönhető az is, hogy ez a nagy pingvinkolónia eddig ismeretlen volt a kutatók előtt. Egészen mostanáig nem tudták, hogy itt is fészkelnek Adélie-pingvinek, mígnem a közelmúltban a NASA műholdképeinek elemzéséből feltűnt, hogy masszív guanófoltok vannak a területen. Az emiatt a szigetekre indított expedíciót Heather Lynch ökológus vezette, azzal a közvetlen céllal, hogy megszámolják az egyedeket. Ez a beszámolójuk szerint elég precízen sikerült, a drónokkal készített légifelvételekkel példányszámra pontosan meg tudják mondani, hány pingvin él itt, 751 527 pár, azaz 1 503 054 madár.

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.