Tudományos kísérletben részt vevő cuki törpemalacokhoz keresnek mentorokat

2018. március 12., 17:38

Szerző:

Soha, senki nem vizsgálta még a malac mint társállat szociális, tanulási képességeit, emberhez való viszonyát, ami vélhetően nagyon hasonló a kutyáéhoz. Épp azért érdekes, mert a két faj eredete és ember melletti szerepe is igen különböző. Az ELTE kutatói most törpemalacoknak keresnek olyan gazdákat, akik maguk is részt vennének a kutatásban – írja a 24.hu.

Az ELTE Etológia tanszékén évtizedek óta vizsgálják a kutya-ember kapcsolatot, amivel – nagyon leegyszerűsítve – evolúciós kérdésekre keresik a választ. Miközben persze folynak tovább az ebes kutatások, az új projekt központjában most a törpemalacok állnak.

Fotó: elmenyvilag.hu

A kutatás most kezdődik, egy nyolcfős malaccsoport épp a tanulás fázisában van, emberi környezetben nevelkedik, intenzív szocializációs programban vesz részt: nevelőszülőknél tanul például

hívásra bejönni, ülni, feküdni, különböző játékos feladatokat végrehajtani, természetesen mindezeket dicséretért és jutalomért cserébe.

Többek között azért, hogy később MRI-vizsgálatot lehessen rajtuk végezni, nyugodtan viselkedjenek a gépben.

Ez lenne a világon az első ilyen vizsgálat, és a harmadik faj, amelynek agyműködését ennyire részletesen sikerül megvizsgálni éber állapotban.

Tíz törpemalac várja befogadó gazdáját, mentorát, trénerét, bárki jelentkezhet, de a jelentkezőknek intenzív munkát kell vállalniuk: gondozni, képezni a malacot, viselkedéses vizsgálatokra hordani, konzultációkon részt venni, felvételeket készíteni az otthoni munkáról.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.