Százharmincöt centis dinolábnyomot találtak

2017. március 15. 17:07

Kutatók alsó krétakori dinoszaurusz-lábnyomokat találtak Abruzzo vidékén. Olaszország legnagyobb testű dokumentált dinoszaurusza valamikor a középső régióban barangolt.

A lábnyomok kora a 125–113 millió évvel ezelőtti tartományra tehető, az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) kutatói leltek rájuk. A Jurassic Park című film inspirálta technikát alkalmazták a nyomok analizálásához, és úgy hiszik, birtokukban új fényt vethetnek a valamikor Olaszország területén élő őslények szokásaira és viselkedésére – írja a Híradó.hu.

Illusztráció: Wikipedia

A nyomokat theropodák hagyták; e kétlábú, főként húsevő dinoszauruszok közé tartozott a Tyrannosarus is.

A leletek némelyike akkor keletkezett, amikor a dinoszauruszok lába iszapos talajba süllyedt, míg az egyiket a kutatók szerint lekuporodott egyed hagyta hátra. Az egyik 135 centiméteres lábnyom a legnagyobb, amelyet az ország területén eddig felleltek.

A lábnyomok bő 1900 méteres magasságban találhatók egy majdnem függőleges mészkőfelületen, a L’Aquila régióhoz tartozó Monte Cagno hegy oldalában. Csak a nyári és őszi hónapokban vizsgálhatók, amikor nem borítja hó a hegyet.

A nyomokat 2006-ban szúrták ki először, de csak tavaly nyáron sikerült a római La Sapienza egyetem szakembereinek azonosítani őket. Kamerás drónt és más technológiát vetettek be, hogy elkészíthessék 3D-s verziójukat, és közelről is szemügyre vették őket.

Amellett hogy a nyomok fényt vethetnek magukra a dinoszauruszokra, a vizsgálat segít a kutatóknak megismerni a földközi-tengeri régió több millió évvel ezelőtti földrajzát.