Restaurálni kell Dorothy piros cípőjét

2017. április 17. 14:26

Dorothy híres piros cipője megfakult és foszlásnak indult. Közösségi finanszírozási kampányban több mint 300 ezer dollárt gyűjtött össze a washingtoni Smithonian Múzeum az Óz, a csodák csodája főszereplője, Dorothy piros cipőjének restaurálására.

A lábbelit április 23-ig láthatja a közönség a múzeumban, utána elviszik tárolójából, és egy éven át tartó felújításnak vetik alá – közölte hétfőn az intézmény. A cipőt a Dorothyt alakító Judy Garland viselte az 1939-ben bemutatott filmben, és 1979-ben adományozták a Smithsonian Amerika Történeti Nemzeti Múzeumának. Azóta az intézmény egyik legközkedveltebb műtárgya lett.

Gilbert Adrian, az MGM filmstúdió vezető jelmeztervezőjének munkája rubinvörös színű, de az évtizedek során megfakult és foszlásnak indult. A Kickstarter portálon folyt adománygyűjtéssel sikerült az intézménynek előteremteni a restaurálásához szükséges 300 ezer dollárt. Nem ez az első eset, hogy a washingtoni intézmény közösségi adományozásból finanszírozza munkáját: 2015-ben 700 ezer dollárt gyűjtöttek össze Neil Armstrong űrruhájának felújításához. (MTI)