Orosz rakétakísérlet festette kékesfehérre az eget Magyarország felett is hajnalban?

2017. december 26., 14:59

Szerző:

Kedd hajnalban különös légköri jelenséget rögzített a Zselici Csillagpark egész égboltot figyelő webkamerája – hívta fel a figyelmet az Index. Fél ötkor, még azelőtt, hogy a Nap felkelt volna, keleti irányból a horizont fölött kékesfehér fényjelenség bontakozott ki, majd oszlott szét.

Az irány és az éjszakai rakétastartok esetében jól ismert magaslégköri fényjelenségek alapján a portál valószínűsítette, hogy egy orosz rakétateszt nyomait látta a zselici kamera. Ilyesmit igazán ritkán lehet látni hazánból, ezért rendkívül különleges jelenségnek számít.

A cikk megjelenése után ki is derült: egy Topol/SS-25 tesztrakétát indítottak Kapusztyin Jarból, amivel

„adatokat gyűjtöttek hatékonyabb rakétavédelmi lépések kifejlesztéséhez."

Legutóbb szeptemberben teszteltek Topolt ezen a kísérleti telepen.

A Volvográdtól 100 kilométerre keletre lévő Kapusztyin Jar rakéta-kísérleti lőtéren interkontinentális ballisztikus rakátákat (ICBM) szoktak tesztelni az oroszok, jellemzően titokban.

Frissítés: olvasónk szerint a rakéta december 26-án a hajnali órákban valójában az AngoSat1-et, Angola első kommunikációs műholdját állította geostacionárius pályára.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.