Olyan daganatfelismerő gyorstesztet fejlesztenek Debrecenben, amivel otthon kimutatható a tumor

2018. május 14., 13:12

Szerző:

Sarki drogériákban kapható daganatfelismerő gyorsteszt fejlesztésén fáradozik egy debreceni kutatócsoport. A tervek szerint a teszt árában és működésében is a terhességi teszteket idézi majd. A különbség annyi, hogy vizelet helyett székletmintával működik. Az ellenőrző ablakban megjelenő jelzések azt jeleznék, kell-e a tesztet elvégzőnek további tumorvizsgálatokra mennie – írja a Qubit.

A fejlesztés még elméleti szakaszban van, a tervek szerint a teszt segítségével a daganatokat rendkívül korai stádiumban lehet majd felfedezni.

Fotó: Pixabay

A gyorsteszt az enzim mennyiségét méri majd a székletben. Aggodalomra az adhat majd okot, ha a litokólsavtermelő enzimből túl kevés van a mintában. A litokólsavról és a bélbaktériumok más anyagcseretermékeiről egy ideje már sejtik, hogy fontos szerepet játszanak egyes betegségek, köztük néhány daganatos elváltozás kialakulásában és fejlődésében, szabályozásában. A vastagbél baktériumai közvetve hatnak a vastagbélben képződő daganatsejtek szaporodására, de megfigyelték már a baktériumflóra megváltozását például prosztatarák vagy limfómák kialakulása során is.

A kutatók szerint a bélbaktériumok anyagcsereterméke és a daganatok kialakulása között általuk felfedezett összefüggést egyelőre elsősorban a daganatdiagnosztikában lehetne hasznosítani. Ezen a területen viszont nagyon hatékonyan, mivel a litokólsavcsökkenés épp a tumorképződésnek a kezdeti stádiumában a leginkább szembetűnő. Abban a fázisban, amikor a hagyományos módszerekkel még nehéz észrevenni a daganatokat. 

A gyorsteszt segítségével a veszélyeztetett csoportba tartozók is, például akiknek a családjában előfordult már emlődaganat, gyakran ellenőrizhetnék a bélflórájuk változásait, így hamarabb jelentkezhetnének további vizsgálatokra.

2024. április 9., 18:36

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.