Megérkezett a gigantikus szupertévé, hihetetlenül éles képet ad

2018. január 22., 21:42

Szerző:

A Samsung a 2018-as Szórakoztatóelektronikai Kiállításon (Consumer Electronics Show, CES) mutatja be The Wall néven a márka első, fogyasztóknak szánt, 146 colos, moduláris, saját fény kibocsátására képes MicroLED technológiával ellátott televíziókészülékét. A tévé kijelzője egyike a Samsung legújabb kijelzőtechnológiai innovációinak, amely a gyártó szerint a televíziózás jövőjét vetíti előre. Egy olyan víziót, amelyben a tévé – amellett hogy a fogyasztók számára kiemelkedő vizuális élményt nyújt – az okos otthonok központjaként teheti még kényelmesebbé, hatékonyabbá a mindennapokat.

A Samsung The Wall hihetetlenül éles képet ad bármilyen méret, felbontás vagy forma esetén. A technológia lényege a mikrométer nagyságú LED-ek használatában rejlik, ezek sokkal kisebbek a jelenleg alkalmazott LED-eknél, és saját maguk egyben fényforrásaként is szolgálnak.

A The Wall által használt technológiával „nincs szükség színszűrőkre vagy háttérvilágításra, a rendszer mégis kivételes élményt nyújt tévénézés közben”, állítja a gyártó. A MicroLED képernyő kiemelkedően tartós és nagy teljesítményre képes a fényerőt, a fényforrás élettartamát és az energiafogyasztást tekintve egyaránt, s ezáltal meghatározza a jövő kijelzőtechnológiájának alapjait.

Modulalapú, káva nélküli kialakításának köszönhetően a The Wall lehetőséget nyújt arra, hogy a vásárlók saját igényeiknek megfelelően alakítsák televíziójuk méretét és formáját. A képernyő alkalmazkodik a különböző felhasználási célokhoz, a különféle igényeknek megfelelően akár egy teljes falat lefedő kijelzőként is funkcionálhat.

A Samsung emellett bemutatta az első QLED tévéjét 8K képminőséggel és mesterséges intelligenciát (AI) használó technológiával, ez a nemzetközi forgalomban elsőként Dél-Koreában és az Egyesült Államokban lesz elérhető, várhatóan 2018 második felétől. A mesterségesintelligencia-technológia segítségével a különböző tartalmak alapértelmezett felbontása 8K minőségre emelhető. A technológia egy olyan szabadalmaztatott algoritmust alkalmaz, amely minden egyes jelenetnél automatikusan hozzáigazítja a képfelbontást a kép többi tulajdonságához, így folyamatosan javítja a képminőséget, valamint bármilyen típusú és bármilyen forrásból származó tartalmat könnyedén alakít át nagy felbontású 8K tartalommá.

A Samsung a CES-en bemutatta az olyan új csatlakozási és kényelmi funkciókkal továbbfejlesztett 2018-as Smart tévéit, mint a Bixby, a Smart Things és a Universal Guide. A 2018-as Samsung Smart tévék egyszerű tartalommegosztást és csatlakoztathatóságot is kínálnak a Samsung IoT (Internet of Things) platformjának, a SmartThingsnek köszönhetően. Ennek célja, hogy még könnyebben lehessen a tévékészüléket irányítani és más eszközökkel összekötni.

A rendezvényen egyéb olyan termékzónák fejlesztéseit is bemutatták, amelyekkel a látogatók átfogó képet kaphattak a Samsung legújabb tévés innovációiról. Ilyen például a 8K-AI technológia, a 4K HDR Gaming, valamint a HDR10+ formátum is. 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.