Magyar asztrofotósok képein ámulhat a közönség

2018. augusztus 17., 09:16

Szerző:

Hamarosan kiállítás nyílik egy hattagú magyar asztrofotóscsapat Namíbiában készült képeiből. A csapat tagja volt Schmall Rafael mérnök is, aki jelenleg a zselici csillagpark munkatársa. Schmall Rafael tájképeket készít az égboltról, de látcsövén keresztül az univerzum mélyét is fotografálja. Képei megjelentek a National Geographicban, és a NASA is bemutatta már őket.

– A magyar asztrofotózás a világ élvonalába tartozik. Pedig ez drága hobbi, az amerikai kollégáink például sokkal jobb technikával és nagyobb távcsövekkel dolgozhatnak. Mégis, ott vagyunk mi is a legjobbak között – mondta a 168 Órának az asztrofotós.

Fotó: Schmall Rafael

A hattagú magyar fotóscsapat nemrégiben tért vissza a több mint kéthetes namíbiai expedícióról. Namíbia az asztrofotózás paradicsoma. Egyrészt arrafelé rendkívül ritkán lakott területek vannak, szinte nincs fényszennyeződés. Teljesen tisztán látszanak a csillagok. Ha az ottani égbolt tisztaságát 100 százaléknak vesszük, akkor a nagyobb hazai városainkban a láthatóság legfeljebb 10-20 százalék. Ráadásul Namíbiában, a fekvése miatt, teljesen más látványt nyújt az ég: a Göncölszekeret és a Tejútrendszert olyan szögből lehet látni, ahogyan Magyarországról sohasem.

– Egy ilyen afrikai utat nehéz megszervezni. Saját költségünkön mentünk, nem egyszerű ekkora távolságra biztonságosan elszállítani a felszerelést. Az asztrofotósok számára kialakított telepen laktunk Namíbiában. Tengerszint felett 1700 méteren, s olyan időszakot választottunk, amikor csak 10 százalékos páratartalmú a levegő. A fotósok számára elkülönített parkban, egy farmon laktunk. Ehhez a munkához nagyon sok türelem és alázat kell, olykor heteket kell várni a jól fotózható derült égboltra – tette hozzá Schmall Rafael.

A namíbiai égbolt képeit hamarosan kiállításokon is megcsodálhatja a magyar közönség.

Fotó: Schmall Rafael

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.