Ma este jön az évszázad holdfogyatkozása

2018. július 27., 11:23

Szerző:

A XXI. század leghosszabb teljes holdfogyatkozását tekinthetik meg ma este a Föld keleti féltekéjének lakói.

Holdfogyatkozáskor a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és fokozatosan beárnyékolja Holdat. A jelenséget Magyarország egész területéről jól meg lehet majd figyelni, persze ha az időjárás is megengedi. 

A Hold 19.14-kor emelkedik  a horizont fölé, a teljes fogyatkozás fél tízkor kezdődik, és 23 óra 13 percig tart majd. A jelenség 22.21-kor lesz a leglátványosabb.  

Az égitest vörös fényben izzik majd: a vérholdnak elnevezett jelenség akkor fordul elő, amikor a Nap fénye a földi légkör molekuláiról verődik vissza.  Azt, hogy mennyire vörösödik ki a Hold képe, a Föld légköre határozza meg, például egy-egy vulkánkitörés idején felszabadult hamu is befolyásolhatja a látványt.

A NASA szerint a legjobban Etiópiából és az Indiai óceán közepéről figyelhetik meg a holdfogyatkozást a nézők, de akinek most éppen nincs módja eljutni oda, Magyarországról is megfigyelheti a jelenséget: miután nálunk a kelő Holdat érdemes nézni, nem árt, ha ehhez érdemes valamilyen magaslatot pontot választunk, ahonnan jó kilátás nyílik délkelet felé.

De nem csak a Holdat lesz érdemes figyelni az égboltot, hanem a Marsot is, amely ma éjjel olyan közel Földhöz, amire utoljára 2003-ban volt példa. A bolygó Budapestről 20:59-kor válik láthatóvá dél-keleti irányban – tehát a napnyugtával ellentétes irányban és hajnali háromnegyed ötkor nyugszik le dél-nyugati irányban.

A teljes holdfogyatkozást bemutató nyilvános csillagászati helyszínekről a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján tájékozódhatnak.

Ezen az oldalon pedig pontosan megtudhatják, mikor érdemes az égre nézni.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.